Ο ΑΓΩΝΑΣ: Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος (mountain running), ο οποίος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006 σαν μια οργανωμένη συνάντηση φίλων του Olympus Marathon που επιθυμούσαν μια χειμωνιάτικη προπονητική συνάθροιση στην περιοχή του Ενιπέα. Παράλληλα αποτέλεσε μια ευκαιρία εξοικείωσης νέων αθλητών με τον Olympus Marathon, όπως μια ευκαιρία για την απόκτηση του κριτηρίου συμμετοχής σ αυτόν. Μετά από δύο χρόνια διεξαγωγής αποκλειστικά στη χαράδρα του Ενιπέα και με τον αριθμό των συμμετεχόντων να αυξάνει συνεχώς, αποφασίστηκε τροποποίηση της διαδρομής του, έτσι ώστε να προσφέρει την ασφάλεια που λείπει από έναν αγώνα στον οποίο αθλητές με αντίθετη κατεύθυνση κινούνται πάνω στο ίδιο μονοπάτι. Αυτή η αλλαγή θα δώσει ακόμα την ευκαιρία γνωριμίας με άλλα όμορφα μονοπάτια του Ολύμπου, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη διαδρομή και έναν αγώνα με ανεξάρτητη προσωπικότητα. Φέτος, στο πλαίσιο της προσπάθειας διάδοσης του ορεινού τρεξίματος στο ελληνικό αθλητικό κοινό, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά και ένας μικρός άτυπος αγώνας παράλληλα με το «Χειμωνιάτικο Ενιπέα», όπου αρχάριοι δρομείς που έχουν δεδηλωμένη βούληση για ενασχόληση με το ορεινό τρέξιμο, θα μπορούν να ζήσουν μια πρώτη εμπειρία, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους στη μικρότερη απόσταση του «Μικρού Ενιπέα» αλλά πάνω στο ίχνος της διαδρομής του κανονικού αγώνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» είναι ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος που διεξάγεται κάθε πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, σε διαδρομή περίπου 23,2 χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του απλώνεται σε μονοπάτια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του ρέματος Ενιπέα στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Φέτος η διαδρομή του αγώνα ξανασχεδιάστηκε με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των αθλητών, με αποτέλεσμα να τροποποιηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της, με εξαίρεση ίσως το μήκος της διαδρομής που παρέμεινε το ίδιο με αυτό του 2007. Επιπλέον, έγινε προσπάθεια να αναβαθμιστεί το αισθητικό αποτέλεσμα της διαδρομής, με την ανάδειξη κι άλλων μονοπατιών της ευρύτερης περιοχής του Ενιπέα. Η συνολική θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) που καλύπτει η διαδρομή φτάνει τα 1680 μέτρα και το χρονικό όριο έγκυρου τερματισμού ορίζεται στις 6:30 ώρες (ο αγώνας αποτελεί κριτήριο για τον ΟΜ-2009, με όριο τις 5:30 ώρες). Η διαδρομή του αγώνα σχηματίζει νοητά τον αριθμό «8» και έχει σαν εκκίνηση και τερματισμό το Δημοτικό Στάδιο Λιτοχώρου. Το μέγιστο υψόμετρο της διαδρομής φτάνει τα 1000 μέτρα και το ελάχιστο τα 270. Ο αγώνας δεν απαιτεί την αυτονομία των αθλητών στο θέμα της τροφοδοσίας τους, ούτε και προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός, παρά μόνο συστηνόμενος.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Ο αγώνας ξεκινά από το Στάδιο του Λιτοχώρου και περνώντας από την ξερή κοίτη του Ενιπέα στη βόρεια άκρη του Λιτοχώρου, περνά με ΝΔ κατεύθυνση προς το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στο δυτικό άκρο του χωριού, στις υπώρειες του Ολύμπου και ανηφορίζει την πλαγιά της Γκόλνας, μιας μικρής κορυφής με ύψος λίγο πάνω από τα 1000 μέτρα. Λίγο πριν την κορυφή και ενώ ανοίγεται μια μοναδική θέα προς τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου και προς τον Ενιπέα, αρχίζει ένας μακρύς κατήφορος προς την τοποθεσία Καστάνα, στην οποία φτάνοντας ενώνεται με το γνωστό μονοπάτι του Ε4, που ενώνει το Λιτόχωρο με τα Πριόνια. Εκεί, η διαδρομή παίρνει την αριστερή (δυτική) κατεύθυνση του μονοπατιού (προς Πριόνια) και στα 200 μόλις μέτρα φτάνει στη ρεματιά της Καστάνας, όπου βρίσκεται πέτρινη βρύση δίπλα από μια ξύλινη γέφυρα. Στη συνέχεια και αφού περάσει διαδοχικά ακόμα 4 ξύλινες πεζογέφυρες και φτάσει μπροστά ακριβώς από την πέμπτη, πολύ κοντά στο μοναστήρι, στρίβει προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση (την νοητή προέκταση της γέφυρας στα νότια) και περνώντας ανάμεσα από χαμηλούς θάμνους το ξεκίνημά της, μπαίνει σε έναν μακρύ και απότομο ανήφορο, ακολουθώντας ένα δευτερεύον μονοπάτι, που κινείται νότια και ανατολικά. Πρόκειται για ένα παλιό μονοπάτι που το ίχνος του είχε σχεδόν σβήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και το οποίο –χρησιμοποιούνταν παλιά από τους ντόπιους- ένωνε την Γκόλνα με το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και τα Πριόνια και μετά τη διάνοιξη του Ε4 στη δεκαετία του 1980 περιέπεσε σε αχρηστία και ξεχάστηκε. Το μονοπάτι αυτό διανύει απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων με ανήφορο αρχικά, συνεχή σκαμπανεβάσματα στη συνέχεια και κατήφορο προς το τέλος του, πριν ενωθεί με το κεντρικότερο που κατηφορίζει από την Γκόλνα στην Καστάνα (αυτό που έφερνε τη διαδρομή του αγώνα από την Γκόλνα προς την Καστάνα). Στη συμβολή η διαδρομή κινείται αριστερά και πάλι στην κατηφορική κατεύθυνση του μονοπατιού προς Καστάνα, όπου φτάνει μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου. Αυτό είναι και το μοναδικό τμήμα της διαδρομής του αγώνα, από το οποίο οι αθλητές περνούν δύο φορές! Στη συμβολή του μονοπατιού με το κύριο του Ε4, η διαδρομή στρέφεται δεξιά (ανατολικά) αυτή τη φορά, με κατεύθυνση το Λιτόχωρο. Μετά από διαδρομή 5 χιλιομέτρων φτάνει στην τοποθεσία «Μύλοι» στις ανατολικές παρυφές του Λιτοχώρου και μετά από μερικούς ελιγμούς κατευθύνεται στην ξερή κοίτη του Ενιπέα και ακριβώς από την ίδια διαδρομή της εκκίνησης φτάνει στον τερματισμό, στο Στάδιο του Λιτοχώρου.
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών σε πέντε (5) σημεία κατά μήκος της διαδρομής, με αθλητικά συμπληρώματα διατροφής, νερό και άλλα σνακ. Αναλυτικά, οι Σταθμοί τροφοδοσίας ορίζονται ως εξής: [1]Φακή (ΚΜ-4), [2]Γκόλνα (ΚΜ-6), [3]Καστάνα (ΚΜ-9), [4]Μοναστήρι (ΚΜ-12), [5]Καστάνα (ΚΜ-17).
ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: Ως χρονικό όριο έγκυρου τερματισμού ορίζονται οι 6:30 ώρες. Θα υπάρχουν δύο σημεία χρονικού αποκλεισμού, το πρώτο στις 2:30 ώρες στο Σταθμό «3» (Καστάνα, ΚΜ-9) και το δεύτερο στις 3:30 ώρες στο Σταθμό «4» (Μοναστήρι, ΚΜ-12). Όσοι αθλητές περάσουν εκπρόθεσμα από τα παραπάνω σημεία, έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν με δική τους ευθύνη και αφού πρώτα παραδώσουν τον αριθμό τους στους υπεύθυνους των σταθμών. Η αποχώρηση από τον αγώνα όσων εγκαταλείπουν λόγω αποκλεισμού γίνεται με την πορεία τους προς Λιτόχωρο, εφόσον αποκλειστούν στην Καστάνα ή με τη μεταφορά τους με οχήματα από το Μοναστήρι Αγίου Διονυσίου, εφόσον αποκλειστούν στο Μοναστήρι.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα (αγώνες-κριτήρια), αν και ή πιθανή προηγούμενη εμπειρία των συμμετεχόντων θα τους φανεί χρήσιμη. Ο αριθμός των συμμετοχών για το 2008 ορίζεται στις 300 το μέγιστο. Ο κάθε αθλητής έχει την ευθύνη για τον ιατρικό έλεγχο της υγείας του, ωστόσο η διοργάνωση επιφυλάσσεται να απορρίψει αιτήσεις αθλητών που γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας και το αποκρύπτουν. Επίσης, ισχύει ο αποκλεισμός αθλητών που έχουν επιδείξει στο παρελθόν αντιαθλητική συμπεριφορά.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Θα ισχύσει σύστημα προεγγραφών και θα δημιουργηθεί λίστα προτεραιότητας για την οριστική εγγραφή, που θα πραγματοποιηθεί την παραμονή και την ημέρα του αγώνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από τις 10/11 μέχρι τις 30/11 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.olympus-marathon.com χωρίς καμία απολύτως δέσμευση από την πλευρά τους και χωρίς καμία καταβολή οποιουδήποτε ποσού. Με τον τρόπο αυτό δεσμεύεται κάθε φορά μια από τις 300 θέσεις, την οποία οι αθλητές πρέπει να οριστικοποιήσουν το αργότερο μέχρι τις 8 το πρωί της ημέρας του αγώνα, μέσω της τελικής τους εγγραφής. Οι οριστικοποιήσεις των εγγραφών θα γίνονται την παραμονή του αγώνα (6/12) και τις ώρες 17:00-22:00 στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου και την ημέρα του αγώνα (7/12) και ώρες 06:30-08:30, στο Στάδιο του Λιτοχώρου. Όσοι προεγγεγραμμένοι αθλητές δεν εμφανιστούν μέχρι τις 08:30 της Κυριακής, χάνουν τη θέση τους. Στην περίπτωση που μέχρι το κλείσιμο των προεγγραφών στις 30/11 έχουν δεσμευτεί και οι 300 θέσεις συμμετοχής, όσες θέσεις παραμείνουν κενές μετά τις 08:30 της ημέρας του αγώνα θα διατεθούν σε αθλητές που θα παρουσιαστούν στο χώρο του αγώνα χωρίς να έχουν κάνει προκράτηση. Για τους αθλητές αυτούς θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων που θα ξεκινήσει με το ξεκίνημα των εγγραφών, την παραμονή του αγώνα.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ / ΠΑΡΟΧΕΣ: Το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ και ο κάθε αθλητής δικαιούται: τροφοδοσία, αριθμό αγώνα, δίπλωμα συμμετοχής, μετάλλιο (όσοι τερματίσουν), υποστήριξη πρώτων βοηθειών.
ΕΠΑΘΛΑ: Αναμνηστικά έπαθλα θα δοθούν στους τρεις πρώτους νικητές και τρεις πρώτες νικήτριες του αγώνα.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Δεν απαιτείται η ύπαρξη υποχρεωτικού εξοπλισμού από τους αθλητές, συστήνεται όμως να μεταφέρουν αδιάβροχο μπουφάν, συμπληρωματική τροφή και νερό. Ο φακός κεφαλής, η αλουμινοκουβέρτα και κάποια αξεσουάρ ένδυσης (γάντια, σκούφος) συστήνονται σε όσους αθλητές εκτιμούν ότι αυτό θα τους πρόσφερε επιπλέον ασφάλεια και άνεση στη διάρκεια της προσπάθειάς τους. Η χρήση μπατόν πεζοπορίας δεν απαγορεύεται, εντούτοις προειδοποιούνται οι χρήστες μπατόν να ασφαλίσουν τις μύτες ώστε να εκμηδενιστεί η περίπτωση τραυματισμού συναθλητών τους.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η διοργάνωση φροντίζει για την ασφάλεια των αθλητών με την παρουσία εθελοντών που θα παρέχουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης, όπως και ομάδας διάσωσης που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα στη μέση της διαδρομής. Ο κάθε αθλητής οφείλει να είναι προσεκτικός στην κίνησή του στο μονοπάτι και να παραχωρεί τη σειρά του σε πιο γρήγορους αθλητές. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να σταθεί από την εσωτερική πλευρά του μονοπατιού, επιτρέποντας στον γρήγορο αθλητή να περάσει από την εξωτερική πλευρά (ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο τμήμα μήκους ενός χιλιομέτρου πριν την Καστάνα, όπου είναι πιθανόν οι πρώτοι αθλητές να συναντήσουν τους τελευταίους). Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το προσωπικό των σταθμών από συναθλητές.
ΠΟΙΝΕΣ: Θα ισχύσει ποινή αποκλεισμού για απώλεια ενός από τα σημεία ελέγχου. Αποκλεισμός προβλέπεται και για εκούσια απόρριψη ανόργανων σκουπιδιών (πλαστικές συσκευασίες) μέσα στον αγώνα.
ΜΑΤΑΙΩΣΗ/ΑΝΑΒΟΛΗ: Σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα αναβολής ή/και ματαίωσης του αγώνα. Σε ηπιότερης μορφής κακές καιρικές συνθήκες, η διαδρομή θα είναι μικρότερη (περίπου 15 χιλιόμετρα) και θα φτάνει μέχρι την Καστάνα από όπου και θα επιστρέψει στο Λιτόχωρο, ακολουθώντας τη διαδρομή του «Μικρού Ενιπέα». Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση ματαίωσης την τελευταία στιγμή, θα επιστραφούν τα 2/3 του καταβληθέντος ποσού στους αθλητές εκείνους που θα έχουν ήδη πληρώσει.
ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Η εκκίνηση του 3ου «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» θα δοθεί στις 9:30 το πρωί της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου 2008, στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Λιτοχώρου. Η εκκίνηση θα είναι κοινή και για τους αθλητές του «Μικρού Ενιπέα», οι οποίοι θα πρέπει να παραταχθούν ακριβώς πίσω από τους αθλητές του «Χειμωνιάτικου Ενιπέα». Η διάκριση ανάμεσα στους αθλητές των δύο αγώνων θα γίνεται από το διαφορετικό χρώμα που θα φέρουν οι αριθμοί τους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: • Σάββατο 6/12 > 17:00-22:00 Εγγραφές (Ναυτικό Μουσείο) • Σάββατο 6/12 > 20:00-21:00 Τεχνική Ενημέρωση & Ανακοίνωση εγγραφών ΟΜ-2009 (Ναυτικό Μουσείο) • Κυριακή 7/12 > 06:30-09:00 Εγγραφές (Στάδιο Λιτοχώρου) • Κυριακή 7/12 > 09:30-16:00 Χειμωνιάτικος Ενιπέας, Μικρός Ενιπέας (Εκκίνηση Στάδιο Λιτοχώρου 09:30) • Κυριακή 7/12 > 14:00-14:30 Απονομές νικητών (Στάδιο Λιτοχώρου)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα του αγώνα θα δημοσιευτούν την ίδια μέρα στην ιστοσελίδα του Olympus Marathon.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη διοργάνωση στο email ask@olympus-marathon.com ή στο τηλέφωνο 2310-567410.
ΜΙΚΡΟΣ ΕΝΙΠΕΑΣ: Στο πλαίσιο του «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» αποφασίστηκε να διεξαχθεί και ένας μικρότερος ανεπίσημος αγώνας, που θα δώσει την ευκαιρία στους αρχάριους και λιγότερο έμπειρους δρομείς να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία, με τη συμμετοχή τους σε ένα παρόμοιο γεγονός. Ο «Μικρός Ενιπέας» γίνεται σε τμήμα του κανονικού αγώνα, μήκους περίπου 15,4 χιλιομέτρων και υψομετρικής διαφοράς 1080 μέτρων περίπου. Οι αθλητές αυτού του αγώνα διαγράφουν το μισό «8» της διαδρομής ως εξής: Γήπεδο, Αγ. Παρασκευή, Γκόλνα, Καστάνα, Πόρτες, Γήπεδο. Η εκκίνηση θα δοθεί ταυτόχρονα με αυτήν του «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» και στη διαδρομή τους οι αθλητές θα συναντήσουν τρεις σταθμούς τροφοδοσίας. Σαν όριο έγκυρου τερματισμού τίθενται οι 5:00 ώρες. Όλοι οι συμμετέχοντες του «Μικρού Ενιπέα» θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. Το τίμημα συμμετοχής ορίζεται στα 10 ευρώ και το όριο συμμετοχών στους 100 αθλητές. Και ο αγώνας αυτός θα αποτελεί κριτήριο συμμετοχής για τον ΟΜ, μόνο όμως για όσους τον ολοκληρώσουν σε λιγότερο από 4 ώρες.