Το πρωί της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου, πάνω από 280 αθλητές ξεκίνησαν μέσα σε αρνητικές θερμοκρασίες έναν συναρπαστικό αγώνα, με εκκίνηση και τερματισμό το Στάδιο του Λιτοχώρου, σε μια διαδρομή 23 χιλιομέτρων, που απλώνεται στις χαμηλές ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Ανάμεσά τους, πρωταθλητές και πρωταγωνιστές της σκηνής του ορεινού τρεξίματος αλλά και νεοφώτιστοι, που δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους. Η διοργάνωση αποφάσισε και υλοποίησε μια διαδρομή όσο το δυνατόν βουνίσια, αξιοποιώντας άγνωστα και γνωστά μονοπάτια του βουνού, ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, αισθητικά και αγωνιστικά. Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας», έχοντας συνολική ανάβαση 1700 μέτρων υψομετρικής διαφοράς και ποσοστό μονοπατιών πάνω από 97%, αποτελεί έναν από τους δυσκολότερους αλλά και ομορφότερους «μικρούς» αγώνες του είδους του στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη της κούρσας ήταν από την αρχή συναρπαστική, με μικρά γκρουπ σε κάθε επίπεδο να δίνουν μάχη στην προσπάθεια για καλύτερες θέσεις και γρηγορότερες επιδόσεις, αφού το τερέν ήταν κατάλληλο για κάτι τέτοιο, προσφέροντας εξαιρετική πρόσφυση, χάρη στην απουσία χιονιού και στο παγωμένο χώμα. Επικεφαλής τέθηκαν από την αρχή οι Μπόκοτς, Γκούνκο και Θεοδωρακάκος, με τον τελευταίο να αποκτά ανεπαίσθητο προβάδισμα απέναντι στον Μπόκοτς, που ακολουθούσε σε απόσταση αναπνοής. Σε μια διασταύρωση-κλειδί του μονοπατιού όμως στο 7ο χιλιόμετρο, η ελάχιστα καθυστερημένη μετάβαση των εθελοντών που λειτουργούσαν ως δείκτες, απέβη μοιραία, στέλνοντας σε λάθος κατεύθυνση τον προπορευόμενο Θεοδωρακάκο, ο οποίος έτσι έχασε περίπου 12 πολύτιμα λεπτά μέχρι να επιστρέψει ξανά πίσω στην κούρσα. Μετά από το ατυχές συμβάν, ο Μπόκοτς χωρίς να γνωρίζει την απρόσμενη εξέλιξη, βρέθηκε στην κεφαλή της κούρσας και από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το τέλος του αγώνα κράτησε μια σταθερή διαφορά, τόσο από τον Γκούνκο που ανέβασε το ρυθμό του, όσο και από τον Θεοδωρακάκο, που προσπάθησε σκληρά να ξαναμπεί στη μάχη, κερδίζοντας με άνεση σχεδόν όλες τις θέσεις που είχε χάσει στο μεταξύ. Μέχρι το τέλος δεν άλλαξε κάτι και πρώτος στον τερματισμό έφτασε ο Γιάτσεκ Μπόκοτς, με επίδοση 2:20.08, που αποτελεί και νέο ρεκόρ (προηγούμενο του ίδιου από πέρυσι με 2.37.12). Δεύτερος τερμάτισε ο Αλέξης Γκούνκο, με 2:26.06 και τρίτος ο άτυχος Δημήτρης Θεοδωρακάκος, που προσπερνούσε αντιπάλους μέχρι το τέλος σχεδόν, με επίδοση 2:30.55. Στην 4η θέση τερμάτισε ένας αθλητής ασφάλτου, ο βετεράνος Παύλος Τζαναβάρας με 2:31.37, στην 5η ο Φάνης Αρκουμάνης με 2:34.40 και στην 6η ο Σλάβομιρ Μάτρας με 2:36.16. Στις γυναίκες, έλειψε η μεγάλη μάχη για την πρωτιά, την οποία κέρδισε με άνεση η Βιργινία Παπαποστόλου με 3:20.07, με δεύτερη την Μάρα Καλογήρου (3:35.07) και τρίτη την Βηθλεέμ Παπακοσμά (3:42.49). Η εταιρεία Asics προσέφερε παπούτσια trail ως δώρο στους νικητές και στις νικήτριες του αγώνα. Συνολικά, από τους 281 αθλητές που πήραν εκκίνηση, τερμάτισαν μέσα στο χρονικό όριο τω ν 5 ωρών οι 265 ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας αθλητής εγκατέλειψε τον αγώνα, λίγο μετά την εκκίνηση, εξαιτίας μικροτραυματισμού.
Φέτος η διοργάνωση του Χειμωνιάτικου Ενιπέα, πήρε την πρωτοβουλία για το άνοιγμα των αγώνων βουνού σε νέους αθλητές, ηλικίας κάτω των 18 ετών. Έτσι, σε πειραματικό επίπεδο, αγωνίστηκε ο 15χρονος Λιτοχωρίτης αθλητής Γιώργος Γραμματόσης, ο οποίος μάλιστα κατέλαβε την 45η θέση της γενικής κατάταξης. Ευχή της διοργάνωσης είναι το 2011 να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη του ελληνικού ορεινού τρεξίματος, με την είσοδο των νέων ηλικιών στο άθλημα, καθώς είναι ανάγκη οι αντίστοιχες διοργανώσεις να δεχτούν τα νέα παιδιά.
Την παραμονή του αγώνα οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία παρουσίαση του αγώνα Solukhumbu Trail, αδελφοποιημένου με τον Olympus Marathon, ο οποίος γίνεται στα Ιμαλάια και στον οποίο φέτος συμμετείχε ο Έλληνας πρωταθλητής Νίκος Καλοφύρης, με την υποστήριξη του φωτογράφου Μπάμπη Γκιριτζιώτη. Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τη σπουδαία προσπάθεια του Καλοφύρη και το κοινό έκανε συζήτηση μαζί του σχετικά με την εμπειρία που αποκόμισε από τη συμμετοχή του εκεί. Ο Νίκος Καλοφύρης αγωνίστηκε και στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα την επόμενη μέρα, συνοδεύοντας τιμητικά γκρουπ Ηπειρωτών αθλητών.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και φέτος οι εθελοντές, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά των οποίων στάθηκε εφικτή η υλοποίηση του αγώνα, κάτω μάλιστα από τις αντιξοότητες των χειμωνιάτικων συνθηκών. Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί τα μέλη και τους φίλους, που διέθεσαν προσωπικό χρόνο για την εξυπηρέτηση των αθλητών και της διοργάνωσης, κάνοντας πράξη την πεμπτουσία του αθλητισμού.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Χειμωνιάτικου Ενιπέα, ευχαριστεί φυσικά και όλους τους αθλητές που τίμησαν τον φετινό 5ο αγώνα, διανύοντας έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να αγωνιστούν στον Όλυμπο, τους εύχεται υγεία και χαρούμενες γιορτές και ανανεώνει το ραντεβού με τους φίλους του ορεινού τρεξίματος για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφών του Olympus Marathon.
Από την Οργανωτική Επιτροπή
Λιτόχωρο, 18 Δεκεμβρίου 2010