Σχεδόν όλα τα αγωνιστικά και στατιστικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν, με πρώτο και καλύτερο αυτό των συμμετοχών, που δείχνει ότι ο αγώνας έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, καθώς οι 285 αθλητές που πήραν εκκίνηση αποτελούν ένα μέγεθος που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί με μια στοιχειώδη οργανωτική προετοιμασία. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με το 2005, ποσοστό σχεδόν εξωπραγματικό τόσο για τα ελληνικά δεδομένα όσο και για τα δεδομένα ενός τόσο δύσκολου –φαινομενικά έστω- αγώνα, που διανύει την 3η μόλις διοργάνωσή του.
Ένα άλλο ρεκόρ, πιο χειροπιαστό ίσως και περισσότερο αθλητικό, ήταν η κατάρριψη των καλύτερων επιδόσεων του αγώνα, με πρώτο και καλύτερο αυτό του απόλυτου ρεκόρ διαδρομής, χάρη στον καταπληκτικό Νίκο Καλοφύρη, τον διακεκριμένο χιονοδρόμο αντοχής με το πλήθος των διακρίσεων. Ο ιπτάμενος σκιέρ από το Μέτσοβο, κατέρριψε όχι μόνο το προηγούμενο (δικό του) ρεκόρ αλλά και έσπασε το φράγμα των 5 ωρών! Έτσι, με επίδοση 4.56.23 έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία της διοργάνωσης που κατεβαίνει κάτω από τις 5 ώρες! Ήταν μια ιστορική στιγμή η ώρα του τερματισμού του Καλοφύρη, που καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες θεατές στο κεντρικό πάρκο του Λιτοχώρου.
Όμως ο χορός των ρεκόρ δεν έκλεισε εδώ. Ήταν και το ρεκόρ των γυναικών που συντρίφτηκε από την επίσης μέχρι τώρα κάτοχο του, την σπουδαία Ιρένα Μαλιμπόρσκα, που κατάφερε να το βελτιώσει κατά 36 ολόκληρα λεπτά και να το φέρει κάτω από τις 6.30 ώρες (6.29.18), μια επίσης ιστορική επίδοση. Κι ακόμα, ήταν το 5.43.21 του Δημήτρη Βενετικίδη, που έφερε το ρεκόρ των βετεράνων 50-59 σε ένα άλλο, διαφορετικό επίπεδο και σίγουρα τα επόμενα χρόνια δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να το καταρρίψει. Σημαντική λεπτομέρεια: ο 50χρονος Βενετικίδης τερμάτισε 4ος στον αγώνα!
Βέβαια, δεν μπορεί να μην αναφερθεί και η παρουσία του Ελβετού Christophe Jaquerod, ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα στο διεθνές προσκήνιο των ορεινών αγώνων υπεραντοχής, ο οποίος ήρθε καλεσμένος από τη διοργάνωση και κατάφερε στην πρώτη του παρουσία να πετύχει την 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, με 5.01.18! Ο 40χρονος Jaquerod, που απείλησε τον Καλοφύρη στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, όταν πλησίασε σε απόσταση αναπνοής σχεδόν τον Μετσοβίτη πρωταθλητή, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για την απόδοσή του και σίγουρα ανοιχτούς λογαριασμούς για το 2007, που απ ότι φαίνεται θα επιστρέψει στον Όλυμπο.
Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε την παρουσία του Αλέξη Γκούνκο, συναθλητή του Καλοφύρη στο Μέτσοβο και στο σκι αντοχής, που με 5.10.26 βρέθηκε στην 3η θέση της κατάταξης, βελτιώνοντας και πάλι την ατομική του επίδοση και επιβεβαιώνοντας την κλάση του για μια ακόμα φορά. Ανάμεσα στους υπόλοιπους πρωταγωνιστές, πρέπει να σημειωθεί η σταθερή απόδοση του Κώστα Σταμούλη που ήταν και πάλι μέσα στην πρώτη 6άδα, όπως και του Αργύρη Παπαθανασόπουλου, που έκλεισε το γκρουπ των 6 αθλητών που φέτος είχαν επίδοση κάτω από 6 ώρες. Από τις αξιοσημείωτες περιπτώσεις αθλητών που τερμάτισαν, ήταν ο 72χρονος Γιώργος Ακριβού που τερμάτισε στην 183η θέση με χρόνο 9.50 και της 61χρονης Αρετής Στύλλα (μητέρας του αγαπητού ορειβάτη Μιχάλη Στύλλα) που έφτασε στο τέρμα σε 12 ακριβώς ώρες!
Από τους 285 αθλητές που πήραν εκκίνηση, οι 264 κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος χάρη στα χαλαρά όρια εγκυρότητας που έχει θέση η διοργάνωση, αλλά και χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, με τη συννεφιά που επικρατούσε τη μέρα του αγώνα. Πάντως για κάποιους από εκείνους που κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού, σημαντικό ρόλο έπαιξαν γι αυτούς οι άνθρωποι της υποστήριξης, οι εθελοντές του Olympus Marathon. Πάνω από 150 άνθρωποι (ένα ακόμα ρεκόρ) γενικών και ειδικών καθηκόντων έμειναν για ώρες μέσα στο κρύο του υψομέτρου, στη βροχή της προηγούμενης μέρας, στο σκοτάδι της νύχτας της παραμονής, τη ζέστη του μεσημεριού, για να προσφέρουν με χαμόγελο και ζεστασιά τις υπηρεσίες τους στους αθλητές. Και όλοι είχαν να πουν τα καλύτερα λόγια τα τους εθελοντές, που έγραψαν και φέτος τη δική τους ιστορία στον Olympus Marathon.
Από τις ειδικές ομάδες εθελοντών, πρέπει να επισημανθεί η προσφορά των ορειβατών του ΕΟΣ Λιτοχώρου, που κάλυψαν την ασφάλεια των αθλητών στα χιονισμένα (με πρωτοφανή ποσότητα) Ζωνάρια, απλώνοντας εκατοντάδες μέτρα σχοινιών και σκάβοντας μονοπάτι 1200 μέτρων στο σφιχτό χειμωνιάτικο χιόνι, ώστε να περάσουν με ασφάλεια ένα από τα δυσκολότερα σημεία των ελληνικών βουνών 300 άνθρωποι που φορούσαν μόνο αθλητικά παπούτσια! Η δεύτερη εθελοντική ομάδα που πρόσφερε ειδικές υπηρεσίες ήταν αυτή των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης, που άπλωσε προσωπικό και εξοπλισμό σε όλο το μήκος της διαδρομής και έδωσε πολύτιμη βοήθεια σε πολλούς αθλητές που αντιμετώπιζαν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα. Ήταν η πρώτη φορά που ο Olympus Marathon κατάφερε να φτάσει σ αυτό το επίπεδο ιατρικής υποστήριξης των αθλητών του.
Και στο αγωνιστικό κομμάτι του φετινού Olympus Marathon υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον. Όλοι περίμεναν με ενδιαφέρον τη μάχη Καλοφύρη-Ζακερό. Για τους διοργανωτές αλλά και για πολλούς από τους αθλητές που στόχευαν στον τερματισμό και μόνο, το μεγάλο άγχος κρυβόταν πίσω από τη λέξη «Ζωνάρια» και την κατάσταση που θα αντιμετώπιζαν στο χιονισμένο τμήμα της διαδρομής. Ευτυχώς, η ανέλπιστη ζέστη των τελευταίων ημερών πριν τον αγώνα βοήθησε το έργο της διάνοιξης ασφαλούς μονοπατιού εκεί, όμως και η συνετή συμπεριφορά των αγωνιζόμενων που υπάκουσαν στο κάλεσμα της λογικής και των εθελοντών ορειβατών, βοήθησε στο να περάσουν όλοι με απόλυτη ασφάλεια τα Ζωνάρια.
Με το ξεκίνημα του αγώνα στο αρχαίο Δίον, με την ανατολή του ήλιου στις 25 Ιουνίου, το ‘ποτάμι’ των αθλητών ξεχύθηκε προς τους πρόποδες του Ολύμπου. Μπροστά μπήκαν αμέσως τα θεωρούμενα φαβορί και μερικοί ακόμα πολύ καλοί αθλητές πλαισίωναν το τρίδυμο Καλοφύρη – Γκούνκο – Ζακερό. Στις ανηφόρες του Ορλιά, κάτω από βαριά συννεφιά και αυξημένη υγρασία, ο Καλοφύρης αποσπάστηκε από τους διώκτες του και πέρασε γρήγορα από Κορομηλιά (ΚΜ-10 σε 1.04) και Πετρόστρουγκα (ΚΜ-15 σε 1.53). Πιο πίσω, Ζακερό και Γκούνκο έδιναν μάχη για να ακολουθήσουν το ρυθμό του Καλοφύρη αλλά χωρίς να το καταφέρνουν. Στο Οροπέδιο η διαφορά του Καλοφύρη, που πέρασε από το καταφύγιο «Αποστολίδης» στον εξωφρενικό χρόνο του 2.41, είχε φτάσει τα 9 λεπτά από τον Ζακερό (2.50) και στα 14 λεπτά από τον Γκούνκο (2.55), ενώ ο τέταρτος αθλητής, ο Κώστας Σταμούλης ήταν πολύ πίσω (3.09).
Στο δεύτερο τμήμα του αγώνα, που ορίζεται από το καταφύγιο «Αποστολίδης», καθώς εκεί φιλοξενείται ο Σταθμός-7 και η μέση σχεδόν του αγώνα (το 21ο χιλιόμετρο από τα 44 της διαδρομής) και επιπλέον ξεκινά η μεγάλη επίπονη κατάβαση για τα Πριόνια, 1600 μέτρα χαμηλότερα, η κατάσταση έδειχνε να μεταβάλλεται. Ο Καλοφύρης κάνοντας κούρσα τακτικής κράτησε κάπως πιο συντηρητικό ρυθμό με αποτέλεσμα ο Ζακερό που έκανε μια τρελή κούρσα (μόλις 56 λεπτά για την απόσταση Αποστολίδη-Πριόνια!) να μειώσει τη διαφορά στα 3 λεπτά στον Ενιπέα, ενώ ο Γκούνκο δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ρυθμό του Ελβετού και έχασε έδαφος. Η κατάσταση δεν άλλαξε παρόλα αυτά στο τμήμα του Ενιπέα, όπου ο Καλοφύρης κράτησε τη διαφορά και μάλιστα μέχρι τον τερματισμό κατάφερε να την ανοίξει στα 5 λεπτά, που ήταν και η τελική διαφορά με τον Ζακερό.
Οι τερματισμοί συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα, με πολλούς δρομείς να φτάνουν εξαντλημένοι αλλά πανευτυχείς στο πάρκο του Λιτοχώρου, όπου λίγο αργότερα απονεμήθηκαν και τα έπαθλα στους νικητές του αγώνα. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα οι διοργανωτές είχαν φροντίσει για την ψυχαγωγία των θεατών, με εκδηλώσεις για παιδιά κυρίως (βόλτες με άλογα και ποδήλατα, πίστα αναρρίχησης και παιδικό αγώνα δρόμου). Η κοινωνία του Λιτοχώρου και του Δίου βρέθηκε δίπλα στον αγώνα ακόμα περισσότερο αυτή τη χρονιά –το δηλώνει και ο αριθμός των εθελοντών εξάλλου. Η οικονομική στήριξη μιας διοργάνωσης είναι ίσως το μεγαλύτερο ζητούμενο, ειδικά μάλιστα όταν η αποδοχή του κοινού είναι και δεδομένη και πλατιά. Σ αυτό το θέμα η στάση της τοπικής κοινωνίας ήταν ακόμα πιο σημαντική φέτος, με την αυτοδιοίκηση (Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, Δήμος Λιτοχώρου και Δήμος Δίου) να στηρίζει οικονομικά την προσπάθεια.
Από τις πρώτες προτεραιότητες της διοργάνωσης μετά τον αγώνα ήταν η απόδοση του βουνού στην προηγούμενη κατάστασή του και μάλιστα καθαρότερου από πριν. Φέτος, χρειάστηκαν μόλις 7 ημέρες για να σαρωθεί ολοκληρωτικά η διαδρομή από συνεργεία εθελοντών, που περισυνέλλεξαν ακόμα και τα σκουπίδια εκδρομέων. Μια αξιέπαινη προσπάθεια όμως ανήκει σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που με τους γονείς τους καθάρισαν ένα από τα πιο «άρρωστα» σημεία του Ολύμπου, αυτό του παλιού μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου στον Ενιπέα, από τα σκουπίδια δεκάδων ασυνείδητων εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, μόλις μια εβδομάδα μετά τον αγώνα.
Η 4η διοργάνωση του ΟΜ ετοιμάζεται ήδη για τις 24 Ιουνίου 2007 και το όριο των συμμετοχών θα ανέβει από τους 300 στους 400 αθλητές, για να καλύψει το μεγάλο ενδιαφέρον του αθλητικού κοινού. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, που ήδη έχει αναβαθμιστεί αρκετά ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των φίλων του αγώνα. Μέσα στις πολλές καινοτομίες που εφαρμόστηκαν φέτος στην διοργάνωση αλλά και στην ιστοσελίδα της, ήταν η λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, η κυκλοφορία DVD του αγώνα αλλά και αρκετές ακόμα ενέργειες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΑΔΙΚΟΥ 2006 1. Adventure Zone (18.07.21) 2. Ομάδα Μαραθωνίου Γιαννιτσών (20.54.13) 3. EOΣ Λιτοχώρου (22.11.46) 4. ΣΔΥ Μεσσηνίας (22.14.12) 5. Sea World Diving Center (22.39.31) 6. ΕΟΣ Καλαμάτας (23.19.09) 7. Προμηθέας (24.18.50) 8. Αρκάδιοι Δρομείς (24.25.23) 9. ΕΟΣ Ξάνθης (25.16.08) 10. Αρχέγονο (25.24.32) 11. ΣΕΒΑΣ Καβάλας (25.49.47) 11. ΣΔΥ Αθήνας (26.40.41) 12. Απόλλων Δυτ. Αττικής (29.52.03) 13. Βετεράνοι Νεάπολης (30.49.42) 14. Ο.Υ.Κ. (31.08.04)