Περιγραφή Olympus Vertical

Olympus Vertical

4,25 km – D+1024m

 

 

Δεν χρειάζεται πει κάποιος πολλά για να περιγράψει έναν τέτοιο αγώνα. Μόνο το όνομά του είναι αρκετό: «Κάθετο χιλιόμετρο». Οι αθλητές θα πρέπει να διανύσουν στην ελάχιστη απόσταση, χίλια μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς. Μόνο λίγα μονοπάτια στην Ελλάδα μπορούν να φιλοξενήσουν έναν τέτοιο αγώνα. Δηλαδή σε λιγότερο από 5χλμ. (που ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές) η υψομετρική να αγγίζει τα 1000μ. Στον Όλυμπο το γνωστό μονοπάτι «Γουμαροστάλι» κρίνετε σαν ιδανικό. Η διαδρομή των χιλίων «κάθετων» μέτρων συμπληρώνετε σε απόσταση 4,25χλμ.

 

Η εκκίνηση δίνεται στο χωματόδρομο λίγο πριν το χώρο στάθμευσης στα «Πριόνια». Ακριβώς στο ρέμα (τσιμέντο) όπου και το χαμηλότερο σημείο του χωματόδρομου (πάνω στο δρόμο που από το Λιτόχωρο οδηγεί στα «Πριόνια»). Το υψόμετρο εκκίνησης είναι 1047μ. Το πρώτο τμήμα (απόστασης 250μ.) είναι ήπια ανηφορικός χωματόδρομος που χρησιμεύει ώστε οι αθλητές να εισέλθουν στο μονοπάτι σε σειρά.

 

Η είσοδος του μονοπατιού είναι στο χώρο στάθμευσης στα «Πριόνια». Ενώ η αρχική κατεύθυνση είναι νότια η είσοδος στο μονοπάτι οδηγεί σε δυτική κατεύθυνση. Από τα πρώτα κιόλας μέτρα γίνεται αντιληπτή η μεγάλη ανηφορική κλίση ενώ η σήμανση είναι μπλε μπογιά σε δέντρα και πέτρες. Τα δέντρα φροντίζουν να παρέχουν ίσκιο στους αθλητές για την έντονη αυτή προσπάθεια. Στους μικρούς ελιγμούς που διαγράφει το μονοπάτι οι αθλητές έχουν την ευκαιρία για προσπεράσεις.

 

Στο 0,5χλμ. (υψόμετρο 1147μ.) φτάνουμε σε ράχη και την οποία ακολουθεί το μονοπάτι. Κερδίζουμε γρήγορα ύψος και στο 0,9χλμ. (1315μ.) η κατεύθυνση πλέον γίνεται βορειοδυτική. Στο 2,0χλμ. (1630μ.) περνάμε ρέμα και η κατεύθυνση θα γίνει βόρεια. Στο 2,5χλμ. (1695χλμ.) κάνουμε «αναστροφή» και ακολουθούμε νότια κατεύθυνση (αγνοούμε το μονοπάτι που φεύγει βόρεια προς Πετρόστρουγκα).

 

Το τμήμα αυτό είναι πιο ήπιο και δίνει την ευκαιρία για «μερικές ανάσες» αλλά και σίγουρα πιο γρήγορο ρυθμό. Στο 3,3χλμ. (1760μ.) φτάνουμε σε ξέφωτο πάνω σε ράχη όπου θα στρίψουμε δυτικά. Τελευταία μεγάλη ανάβαση και πάμε για τερματισμό. Ακολουθούμε τη ράχη και φτάσουμε σε μεγάλο ξέφωτο. Στο ψηλότερο σημείο του είναι και ο τερματισμός σε υψόμετρο 2063μ. και αφού έχουμε διανύσει απόσταση 4256μ.