Αλλαγές στη διαδρομή του "Χειμωνιάτικου Ενιπέα"

Submitted by admin1 on Τρί, 10/28/2008 - 17:28

Η πορεία της νέας διαδρομής είναι τεχνικά δυσκολότερη από την προηγούμενη, κυρίως λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς της, που αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με την περσινή, γεγονός που μειώνει την μέση ταχύτητα κίνησης των αθλητών. Έτσι, κρίνεται σκόπιμη η αύξηση του χρονικού ορίου έγκυρου τερματισμού στις 6 ώρες, με δύο ενδιάμεσα σημεία αποκλεισμού για τους πολύ αργούς αθλητές.

Η αλλαγή της διαδρομής του αγώνα επιβλήθηκε χάριν της ασφαλούς κίνησης των αθλητών στη διαδρομή, καθώς μέχρι τώρα όσοι επέστρεφαν από το πρώτο μισό συναντούσαν τους πιο αργούς στη μετάβασή τους εκεί (Πριόνια), θέτοντας σε κάποιες περιπτώσεις σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα αμφοτέρων. Στη νέα διαδρομή, υπάρχει μόνο πιθανότητα ταυτόχρονης κίνησης των πρώτων με ελάχιστους από τους τελευταίους, κατά την ίδια φορά όμως και μόνο για ένα χιλιόμετρο, κάπου στα 2/3 της διαδρομής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η νέα διαδρομή του αγώνα θα διαγράφει ένα «8» με εκκίνηση και τερματισμό φυσικά το ίδιο σημείο. Έτσι, ξεκινά από το Στάδιο του Λιτοχώρου και περνώντας από την ξερή κοίτη του Ενιπέα στη βόρεια άκρη του Λιτοχώρου, περνά με ΝΔ κατεύθυνση προς το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και ανηφορίζει προς την κορυφή Γκόλνα, όπου φτάνει στο μέγιστο υψόμετρο των 980 μέτρων περίπου. Στη συνέχεια αρχίζει ένας μακρύς ήπιος κατήφορος προς την τοποθεσία Καστάνα, στην οποία φτάνοντας ενώνεται με το γνωστό μονοπάτι του Ε4, το οποίο ως γνωστόν ακολουθεί η διαδρομή του Olympus Marathon (με αντίθετη φορά όμως). Από εκεί ακολουθεί τη διαδρομή για το παλιό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, όπου φτάνοντας μπροστά στην χαρακτηριστική ξύλινη γέφυρα κάτω από τη Μονή, η διαδρομή του αγώνα αφήνει το μονοπάτι Ε4 και στρίβει νότια, ανηφορίζοντας απότομα στην αρχή και πιο ήπια στη συνέχεια μέσα σε πυκνό δάσος. Πρόκειται για ένα παλιό μονοπάτι που το ίχνος του είχε μισοσβήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και το οποίο –χρησιμοποιούνταν παλιά από τους ντόπιους- ένωνε την Γκόλνα με το Μοναστήρι (μετά τη διάνοιξη του Ε4 στη δεκαετία του 1980 περιέπεσε σε αχρηστία). Το μονοπάτι αυτό διανύει απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων με συνεχή σκαμπανεβάσματα και κατηφόρα προς το τέλος του, πριν ενωθεί με το κεντρικότερο που κατηφορίζει από την Γκόλνα στην Καστάνα (αναφέρθηκε προηγουμένως). Μετά τη συμβολή, οι αθλητές παίρνουν για δεύτερη φορά τον ίδιο κατήφορο για Καστάνα και στη συμβολή με το Ε4, ένα χιλιόμετρο πιο κάτω, στρέφονται ανατολικά με κατεύθυνση πλέον προς Λιτόχωρο, όπως ακριβώς κινούνται οι αθλητές στον Olympus Marathon. Από εκεί και πέρα, το μονοπάτι Ε4 βγάζει τη διαδρομή στην τοποθεσία «Μύλοι» στις παρυφές του Λιτοχώρου, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, από όπου μετά από σύντομη πορεία σε δρόμο, η διαδρομή είναι και πάλι η ίδια με αυτήν της εκκίνησης (τα τελευταία 2000 μέτρα) μέχρι οι αθλητές να φτάσουν στο Στάδιο, όπου και τερματίζουν. Το ψηλότερο σημείο της νέας διαδρομής βρίσκεται στη Γκόλνα, περίπου στο 6ο χιλιόμετρο (980 μέτρα) και το χαμηλότερο λίγο μετά την εκκίνηση και πριν τον τερματισμό, στο Λιτόχωρο (280 μέτρα). Η επικινδυνότητα της νέας διαδρομής είναι συνολικά μικρή, με μέτρια μόνο στα πρώτα 3 από τα 4 χιλιόμετρα του παλιού μονοπατιού από το Μοναστήρι προς την Γκόλνα, τμήμα στη διάνοιξη και καθαρισμό του οποίου θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από τη διοργάνωση.

Στον αγώνα θα υπάρχουν μάλλον πέντε σταθμοί τροφοδοσίας: 1)Φακή (ΚΜ-3), 2)Γκόλνα (ΚΜ-5), 3)Καστάνα (ΚΜ-9), 4)Μοναστήρι (ΚΜ-12), 5)Καστάνα (ΚΜ-17) ενώ τα σημεία αποκλεισμού θα είναι δύο: το πρώτο στην Καστάνα (ΚΜ-9) στις 2:00 ώρες και το δεύτερο στο Μοναστήρι (ΚΜ-12) στις 3:00 ώρες. Να σημειωθεί ότι μόνο το Σημείο Αποκλεισμού στο Μοναστήρι είναι αρκετά κοντά σε περιοχή προσπελάσιμη από αυτοκίνητο και γι αυτό επιλέχθηκε.

Τις προσεχείς ημέρες θα ξαναμετρηθούν οι αποστάσεις και θα οριστικοποιηθούν τα δεδομένα της διαδρομής, ενώ στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού και σηματοδότησης του παλιού μονοπατιού που εντάχθηκε στη διαδρομή του αγώνα.

Σημειώνεται τέλος, ότι με νεότερο δελτίο της διοργάνωσης μέχρι τις 5 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες των προεγγραφών, που από φέτος θεσπίζονται με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αθλητών που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον αγώνα της 7ης Δεκεμβρίου, όπως και όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες του 3ου Χειμωνιάτικου Ενιπέα.