Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2008: Τα τελευταία νέα

Submitted by admin1 on Τετ, 12/03/2008 - 21:56

(Και) οι κινητοποιήσεις των αγροτών κλείνουν τα Τέμπη Ακόμα δυσκολότερα γίνονται τα πράγματα για τους αθλητές που σκοπεύουν να αγωνιστούν στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα, μετά τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι έκλεισαν το μεσημέρι την Εθνική Οδό στο ύψος των Τεμπών. Χωρίς να είναι ξεκάθαρη ακόμα η κατάσταση, δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τις κινητοποιήσεις να εντείνονται τις προσεχείς ημέρες, πράγμα που θα δυσκολέψει αναμφίβολα την οδική πρόσβαση των αθλητών που προέρχονται από την κεντρική και νότια Ελλάδα. Έτσι προβάλλει ακόμα περισσότερο συμφέρουσα η μετακίνηση με σιδηρόδρομο, ο οποίος βρίσκεται εκτός πεδιάς των κινητοποιήσεων. Η διοργάνωση αντιμετωπίζει την περίπτωση διευκόλυνσης των αθλητών που θα φτάσουν σιδηροδρομικά στο Λιτόχωρο από Αθήνα και άλλες περιοχές νότια των Τεμπών.

Διευκολύνσεις των αθλητών στον αγώνα Την ημέρα του αγώνα οι αθλητές θα έχουν μια σειρά από διευκολύνσεις στο Γήπεδο του Λιτοχώρου. Θα υπάρχει στεγασμένος και φυλασσόμενος χώρος απόθεσης των αποσκευών με τα ρούχα και τα προσωπικά τους αντικείμενα, στο κλειστό γυμναστήριο, που βρίσκεται στις ίδιες εγκαταστάσεις. Ακόμα, θα μπορούν μετά τον τερματισμό τους να κάνουν ντους στους χώρους των αποδυτηρίων του γυμναστηρίου και του γηπέδου. Θα μπορούν επίσης να κάνουν χρήση του στίβου και του χορτοτάπητα, για προθέρμανση και αποθεραπεία.

Ο καιρός την ημέρα του αγώνα Ήπιος προβλέπεται ο καιρός την Κυριακή, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που δημοσιεύονται σε πλήθος ιστοσελίδων στο διαδίκτυο. Χωρίς βροχές θα κυλήσει η μέρα στον Όλυμπο αλλά με συννεφιά και θερμοκρασίες λίγο πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, από νότιες κατευθύνσεις. Σταδιακή μεταβολή με πτώση της θερμοκρασίας κυρίως, προβλέπεται από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή Τεμπών Σοβαρό εμπόδιο για την οδική προσέγγιση του αγώνα όσων θα έρχονται από το νότο (Λάρισα), προκαλούν τα έργα συντήρησης του οδοστρώματος της Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών. Για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου και μέχρι τις 8 το πρωί της Κυριακής του αγώνα (7 Δεκεμβρίου), θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην περιοχή των Τεμπών, η οποία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές. Συγκεκριμένα, τα οχήματα που θέλουν να κατευθυνθούν από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να παρακάμψουν είτε μέσω Αγιόκαμπου (παραλιακά) είτε μέσω Ελασσώνας (ορεινά). Η διοργάνωση συνιστά στους φίλους αθλητές του Χειμωνιάτικου Ενιπέα που θα ταξιδέψουν από Αθήνα και άλλες περιοχές νότια των Τεμπών, να φροντίσουν να βρίσκονται στο σημείο αυτό έγκαιρα, ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία των εναλλακτικών διαδρομών. Πάντως γίνεται γνωστό ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η προθεσμία εγγραφών το πρωί της Κυριακής, όπως και δεν θα αναβληθεί για μετά τις 9:30 η εκκίνηση του αγώνα, δεδομένου ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες οι τελευταίοι αθλητές του «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» να νυχτωθούν στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τους ίδιους.

Εναλλακτική μετακίνηση για τον αγώνα Εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης προς Λιτόχωρο αποτελεί ο σιδηρόδρομος, ο οποίος δεν επηρεάζεται από τα έργα που εκτελούνται στα Τέμπη. Τα δρομολόγια του Προαστιακού Θεσσαλονίκης-Λάρισας είναι πυκνά και οι συνθήκες ταξιδιού ιδανικές (η διαδρομή διαρκεί 35 λεπτά). Τα δρομολόγια από Λάρισα προς Λιτόχωρο καθημερινά, έχουν τις εξής αναχωρήσεις: 06:00, 06:50, 08:00, 10:02, 12:00, 14:00, 15:10, 15:53, 17:56, 20:00, 21:30, 22:50. Αντίστοιχα, οι αναχωρήσεις από Λιτόχωρο για Λάρισα είναι οι εξής: 06:05, 07:05, 09:05, 10:42, 13:12, 14:17, 15:07, 16:57, 18:31, 18:58, 20:42, 22:02, 23:06. Οι αναχωρήσεις από Λάρισα για Αθήνα είναι οι παρακάτω: 07:07, 08:34, 09:24, 11:36, 13:00, 14:18, 16:14, 18:09, 20:11, 00:58, 01:26, 03:11. Ο Σ. Σταθμός του Λιτοχώρου απέχει 6 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο και η μετακίνηση από και προς εκεί μπορεί να γίνει με λεωφορείο ΚΤΕΛ ή ταξί.

Κενές θέσεις συμμετοχών για τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, γίνεται φανερό ότι το ποσοστό αποχής των εγγεγραμμένων αθλητών στους δύο αγώνες θα φτάσει με βεβαιότητα το 10%. Το όποιο κενό δημιουργηθεί, θα καλυφθεί την ημέρα του αγώνα από τη λίστα αναμονής (επιλαχόντων) που θα ανοίξει στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, όπου θα γίνονται μέχρι τις 10 το βράδυ και οι εγγραφές των δύο αγώνων. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη λίστα αναμονής, μπορούν χωρίς χρονικό περιορισμό να βρεθούν πολύ νωρίτερα από τις 5μμ στο Ναυτικό Μουσείο, περιμένοντας το άνοιγμά της. Όσοι εγγραφούν στον κατάλογο, θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εκκίνησης (Γήπεδο Λιτοχώρου) το αργότερο στις 8:30 της Κυριακής. Όσων τα ονόματα αναγγελθούν από τα μεγάφωνα, θα μπορούν να εγγραφούν και να συμμετάσχουν στον ένα από τους δύο αγώνες. Ο αριθμός των επιλαχόντων που τελικά θα συμμετάσχουν, θα είναι ίσος με εκείνον των εγγεγραμμένων που δεν θα εμφανιστούν μέχρι τις 8:30. Αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ αθλητών δεν γίνονται δεκτές.