Εξόρμηση καθαρισμού της διαδρομής από νεαρούς εθελοντές

Submitted by admin1 on Δευ, 07/03/2006 - 04:36

Μικροί και μεγάλοι χρειάστηκαν περισσότερο από τρεις ώρες για να καθαρίσουν από κάθε λογής σκουπίδια την περιοχή, σκουπίδια που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από την μη ελεγχόμενη χρήση της περιοχής από εκδρομείς, που φτάνουν με τα αυτοκίνητά τους στην περιοχή για αναψυχή. Η παντελής έλλειψη αστυνόμευσης αλλά και λήψης μέτρων για την διατήρηση της καθαριότητας, έχουν οδηγήσει τη συγκεκριμένη περιοχή –τμήμα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου- σε μερική υποβάθμιση, εξαιτίας του μεγάλου όγκου απορριμμάτων που ανεξέλεγκτα εγκαταλείπονται εκεί από τους δεκάδες εκδρομείς που την επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο.

Το αποτέλεσμα της εξόρμησης καθαρισμού της περιοχής Αγίου Διονυσίου, ήταν περίπου 6 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες από υπολείμματα της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή αυτή με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Ανάμεσα στα σκουπίδια κυριαρχούσαν πλαστικά κύπελλα, τενεκεδάκια αναψυκτικών, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων ακόμη και γυάλινα μπουκάλια. Στα σκουπίδια που μαζεύτηκαν, βρέθηκαν μόλις 3 συσκευασίες ενεργειακών τζελ που προέρχονταν από τον αγώνα της προηγούμενης Κυριακής, απόδειξη ότι κάποιοι αθλητές έπαιρναν μαζί τους τις συσκευασίες φεύγοντας από το Σταθμό-10 κατά παράβαση των κανονισμών και το κυριότερο, αφού τις κατανάλωναν τις πετούσαν πάνω στη διαδρομή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νερά του ποταμού Ενιπέα υδρεύουν την πόλη του Λιτοχώρου, συνεπώς η επιβάρυνση του ποταμού από την ανθρώπινη παρουσία έχει άμεση επίπτωση στην υγεία των κατοίκων της. Πέρα από την εξόρμηση της Κυριακής, προηγήθηκαν ακόμα δύο, με κυριότερη αυτήν του Σαββάτου, 01/07, στην οποία μέλη της εταιρείας πραγματοποίησαν καθαρισμό στο τμήμα από τον Σταθμό-5 (Πετρόστρουγκα) μέχρι και τον Σταθμό-9 (Πριόνια), σε μήκος 16 χιλιομέτρων. Τα αποτελέσματα αυτής της εξόρμησης ήταν πολύ φτωχά, αφού από την ημέρα κιόλας του αγώνα, οι πέντε σταθμοί που βρίσκονται πάνω σ αυτό το τμήμα της διαδρομής, είχαν καθαριστεί από τους εθελοντές που τους στελέχωναν, αμέσως μετά το κλείσιμό τους. Ανακεφαλαιώνοντας, από τους 12 σταθμούς σε κανέναν δεν έχουν απομείνει υλικά του αγώνα, από την ίδια κιόλας ημέρα του αγώνα και ο μέχρι τώρα έλεγχος της διαδρομής από στελέχη της διοργάνωσης έχει καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής με επιτυχία.