Κατάργηση των πλαστικών κυπέλλων τροφοδοσίας στον Olympus Marathon (Δελτίο Τύπου)

Submitted by admin1 on Τρί, 03/03/2009 - 01:05

Το μέτρο της κατάργησης των πλαστικών κυπέλλων τροφοδοσίας υπαγορεύθηκε από αίσθηση ευθύνης προς το φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου, για τις γενικότερες επιπτώσεις που προκαλούνται από την παρουσία του γεγονότος και των ανθρώπων -αθλητών και εθελοντών- και παρά το ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον καθαρισμό της διαδρομής αμέσως μετά τον αγώνα. Έναν ακόμα λόγο κατάργησης των πλαστικών κυπέλλων αποτέλεσε και η απόφαση για πιο υπεύθυνη στάση της διοργάνωσής μας απέναντι στο γενικότερο ζήτημα της χρησιμοποίησης μη ανακυκλώσιμων υλικών -αρκεί να σημειωθεί ενδεικτικά, ότι για τις ανάγκες 500 αθλητών στον ΟΜ χρειάζονται πάνω από 8000 κύπελλα μιας χρήσης.

Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στον αγώνα από φέτος, είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους δοχείο υγρών οποιουδήποτε τύπου (κύπελλο, παγούρι, ασκό κλπ), το οποίο και θα χρησιμοποιούν σε όλους τους σταθμούς, με εξαίρεση τον πρώτο (Άγιος Κωνσταντίνος), όπου για λόγους εύρυθμης διεξαγωγής θα συνεχίσουν να προσφέρονται κύπελλα μιας χρήσης, από ανακυκλώσιμο όμως υλικό. Κάθε αθλητής θα δέχεται συγκεκριμένη ποσότητα υγρών, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση της διανεμόμενης συνολικής ποσότητας προς όφελος του συνόλου, άρα την αύξηση του μέσου προσφερόμενου όγκου ανά αθλητή.

Επίσης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ερχόμενη διοργάνωση, αποφασίστηκε η καλύτερη αστυνόμευση της διαδρομής στη διάρκεια του αγώνα και η αυστηρότερη τήρηση των κανονισμών που αφορούν την απόρριψη σκουπιδιών από τους αθλητές. Από φέτος, ένας σημαντικός αριθμός εθελοντών χωρίς εμφανή διακριτικά της διοργάνωσης θα βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής, επιτηρώντας την εφαρμογή των «περιβαλλοντικών» κανονισμών και εφαρμόζοντας επιτόπου τις προβλεπόμενες ποινές για τα ανάλογα παραπτώματα.

Το 2008 η συμπεριφορά κάποιων άγνωστων αθλητών ήταν εντελώς ανάρμοστη για το ύφος του αθλήματος στο οποίο από δυστυχή συγκυρία βρίσκονται. Η ποσότητα των απορριμμάτων που συλλέχθηκε από τη διαδρομή τις ημέρες που ακολούθησαν τον αγώνα, ξεπέρασε κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη της διοργάνωσης. Το λυπηρό συμπέρασμα ήταν ότι η άνοδος του επιπέδου επιδόσεων το 2008 συνοδεύτηκε από πτώση του μέσου επιπέδου περιβαλλοντικής ευαισθησίας των συμμετεχόντων.

Αναφορικά με τον πιθανό προβληματισμό σχετικά με την πορεία των επιδόσεων και την ενδεχόμενη επιδείνωσή τους, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι πέραν της προτεραιότητας της αναγκαίας περιβαλλοντικής συμπεριφοράς όλων, η επιβάρυνση τους με ένα φορτίο ελάχιστων εκατοντάδων γραμμαρίων –εφόσον επιλέξουν οποιοδήποτε σύστημα μεταφοράς υγρών αντί για ένα απλό κύπελλο- θα τους βοηθήσει να αποφύγουν τις συνέπειες της αφυδάτωσης και άρα της μειωμένης απόδοσης, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα συνεχούς λήψης υγρών και στις ενδιάμεσες των σταθμών αποστάσεις.

Η Διοργάνωση του ΟΜ πιστεύει ότι ο νέος κανονισμός θα τύχει της γενικής αποδοχής, αφού όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη σεβασμού του περιβάλλοντος που φιλοξενεί τους αγώνες ορεινού τρεξίματος και προσπαθούμε να επιδεικνύουμε ώριμη και υπεύθυνη συμπεριφορά, ως πολίτες με αίσθηση ευθύνης.

Από το ΔΣ του Olympus Marathon

Λιτόχωρο, 01.03.2009