Στην 5η του διοργάνωση ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας, ανοίγει την πόρτα στο χειμώνα και στο μέλλον

Submitted by admin1 on Σάβ, 12/04/2010 - 22:46

Ο φετινός «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» θα γίνει στην καθιερωμένη από το 2008 διαδρομή που διασχίζει μέσα από γνωστά και άγνωστα μονοπάτια τις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, πάνω από το Λιτόχωρο. Μετά από αρκετή έρευνα και αναζήτηση, η διαδρομή του αγώνα των 23 χιλιομέτρων και των 1700 μέτρων ανάβασης, αποτελείται κατά το 97% από μονοπάτια που διασχίζουν πανέμορφες γωνιές του βουνού των θεών και κάνουν ακόμα πιο συναρπαστικό τον αγώνα. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10 το πρωί της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου, από το Δημοτικό Στάδιο Λιτοχώρου, όπου θα γίνει και ο τερματισμός του αγώνα.

Στον φετινό αγώνα θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 320 αθλητές από όλη την Ελλάδα, αριθμός που καταρρίπτει κάθε προηγούμενο και αποδεικνύει την αγάπη του κοινού για το συγκεκριμένο γεγονός. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες αθλητές του χώρου, όπως ο περσινός νικητής του αγώνα Γιάντσεκ Μπόκοτς, ο Αλέξης Γκούνκο, ο Νίκος Καλοφύρης, ο Φάνης Αρκουμάνης ή ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος. Στο φετινό πλήθος των αθλητών, οι 2 στους 3 είναι νέοι αθλητές, που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει στον αγώνα, οι 9 στους 10 είναι άνδρες, η δε μέση ηλικία των αθλητών φτάνει τα 37 χρόνια και δείχνει την ευρεία απήχηση του αθλήματος ανάμεσα στο ευρύ κοινό.

Η διοργάνωση θέλοντας να συμβάλλει με τις μικρές της δυνάμεις στην πρόοδο του αθλήματος, αποφάσισε φέτος να δώσει το έναυσμα για την είσοδο νέων σε ηλικία αθλητών στο ορεινό τρέξιμο, θεωρώντας ότι ένα τόσο συναρπαστικό άθλημα δεν θα πρέπει να αγνοήσει το μέλλον του. Έτσι φέτος και σε δοκιμαστική βάση, θα επιτραπεί η επίσημη συμμετοχή σε έναν έφηβο ταλαντούχο Λιτοχωρίτη αθλητή με ηλικία μικρότερη των 18 ετών. Η διοργάνωση πιστεύει ότι έφτασε ο καιρός που θα πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια να πλησιάσουν οι νέοι αθλητές στο βουνό, να αγαπήσουν το επίπονο αλλά όμορφο αυτό άθλημα και να του δώσουν νέα ώθηση. Γι αυτό το λόγο, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους διοργανωτές αγώνων ορεινού τρεξίματος, να ανοίξουν κι εκείνοι το δρόμο στη νέα γενιά και στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με το ανόθευτο και συναρπαστικό αυτό άθλημα, που προσφέρει πολλά περισσότερα από μια απλή ενασχόληση με τον αθλητισμό.

Επίσης, στο πλαίσιο της συμμετοχής στα τεκταινόμενα και της ενημέρωσης του ειδικού κοινού, η διοργάνωση θα παρουσιάσει την παραμονή του αγώνα, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, τον Έλληνα πρωταθλητή Νίκο Καλοφύρη ο οποίος και θα μιλήσει για την συμμετοχή του στον αγώνα Solukhumbu Trail που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στα Ιμαλάια. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Έλληνα πρωταθλητή και να απολαύσει τη φωτογραφική δουλειά του Μπάμπη Γκιριτζιώτη, ο οποίος συνόδεψε σ αυτή την περιπέτεια τον Καλοφύρη.

Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» διοργανώνεται από την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μαραθώνιος Ολύμπου», διοργανώτρια και του διεθνή αγώνα Olympus Marathon, η οποία αποτελείται από μέλη των κοινοτήτων της περιοχής. Σκοπός των δύο αυτών αθλητικών διοργανώσεων, είναι η ανάδειξη του αθλήματος του ορεινού τρεξίματος (mountain running), του Ολύμπου ως παγκόσμιου συμβόλου φυσικής κληρονομιάς και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τη σημασία προστασίας του Ολύμπου από την συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη και επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα, που χρόνια τώρα αδυνατεί η οργανωμένη πολιτεία να περιορίσει.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.olympus-marathon.com

Από την Οργανωτική Επιτροπή του Χειμωνιάτικου Ενιπέα

Λιτόχωρο, 4 Δεκεμβρίου 2010