Τροποποίηση στη διαδρομή του Olympus Marathon (Δελτίο Τύπου)

Submitted by admin1 on Τετ, 06/10/2009 - 23:00

Οι δύο τροποποιήσεις αποφασίστηκαν με σκοπό ο αγώνας να ενδυναμώσει τον ορεινό του χαρακτήρα. Στην αρχική του διεξαγωγή (2004 & 2005) το τμήμα από το 2ο χιλιόμετρο μέχρι και το 6ο αποτελούνταν από χωματόδρομο μέτριας βατότητας, όμως ο δρόμος αυτός ασφαλτοστρώθηκε και από το 2006 μέχρι και το 2008 η άσφαλτος καταλάμβανε το 18% της συνολικής διαδρομής (από 9% το 2004), αλλοιώνοντας επί το ευνοϊκότερο τις επιδόσεις των αθλητών.

Με τις τροποποιήσεις που θα εφαρμοστούν φέτος, το ποσοστό ασφάλτου στο σύνολο της διαδρομής θα μειωθεί στο 13% ενώ αντίστοιχα θα αυξηθεί το ποσοστό μονοπατιών. Συνολικά, τα ασφάλτινα χιλιόμετρα μειώνονται από 8 σε 6. Πέρα από την «αισθητική» πλευρά της αλλαγής αυτής, εξυπηρετείται σε μεγάλο βαθμό και η ασφάλεια των αθλητών που θα κινηθούν για πολύ μικρότερη απόσταση ανάμεσα σε κυκλοφορία αυτοκινήτων, πλησιάζοντας προς τον τερματισμό τους.

Αναλυτικά, οι δύο τροποποιήσεις είναι οι εξής:

1.ΧΛΜ 4,1 – ΧΛΜ 5,4 (Περιοχή χειμάρρου Ορλιά) : Εδώ αντικαθίστανται 1.300 μέτρα ασφάλτου από 1.150 μέτρα αγροτικού δρόμου & μονοπατιού. Αρκετά πριν τον τελικό ανήφορο του ασφαλτόδρομου, αγροτικός δρόμος αποσπάται από δεξιά με διασταύρωση-διχάλα και κινείται παράλληλα με την άσφαλτο αριστερά αλλά και με την κοίτη του χειμάρρου δεξιά, χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις. Στα 800 περίπου μέτρα μετατρέπεται σε μονοπάτι, που ανηφορίζει με αρκετή κλίση, εφαπτόμενο στις δύο δεξιές φουρκέτες της ασφάλτου στο πιο ανηφορικό της σημείο. Στην τρίτη του επαφή με την άσφαλτο, το μονοπάτι «σβήνει» πάλι με διχάλα και η διαδρομή μπαίνει ξανά στην άσφαλτο για 500 ακόμα μέτρα, πριν φύγει οριστικά απ αυτήν στο 6ο χιλιόμετρο, στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου.

2.ΧΛΜ 41,7 – ΧΛΜ 42,9 (Περιοχή Λιτοχώρου) : Εδώ αντικαθίστανται 1.100 μέτρα ασφάλτου, τσιμεντόδρομου, χωματόδρομου και μονοπατιού, από 1.250 μέτρα μονοπατιού και τσιμεντόδρομου. Περίπου 100 μέτρα πριν το Μονοπάτι Ε4 συμβάλει πάνω στις τσιμεντένιες πλάκες του υδραύλακα του «Βύθου» που μεταφέρει νερό για την ύδρευση του Λιτοχώρου, δευτερεύον μονοπάτι φεύγει με διχάλα ευθεία, αντί για την ελαφρά αριστερή και κατηφορική κατεύθυνση του Ε4. Το μονοπάτι (είναι γνωστό σε αρκετούς αθλητές καθώς είναι ενταγμένο στη διαδρομή του «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» από το 2008) κινείται με ελαφρά ανηφορική κλίση και αφού διανύσει περίπου 600 μέτρα σε πευκοδάσος στις παρυφές του Λιτοχώρου, φτάνει σε λιβάδια με κατηφορική κλίση και αμέσως μετά ακολουθούν 200 μέτρα τσιμεντόδρομου μέσα στον οικισμό, για να ενωθεί η νέα διαδρομή με την παλιά στην μικρή πλατεία «Χοροστασούλι» και να συνεχίσει στο ιστορικό κέντρο του Λιτοχώρου και στον τερματισμό του αγώνα, στο κεντρικό πάρκο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοργάνωσης, οι τελικές επιδόσεις πρόκειται να επιβαρυνθούν περίπου 1-3 λεπτά στο σύνολο –ανάλογα πάντα με τη δυναμικότητα των αθλητών αλλά και υποκειμενικούς παράγοντες, που καθορίζουν την αθλητική απόδοση. Η επιβάρυνση προκύπτει από τον συμψηφισμό του κέρδους της πρώτης τροποποίησης και την απώλεια της δεύτερης.

Η Διοργάνωση θεωρεί τις τροποποιήσεις αυτές ελάσσονος σημασίας, γι αυτό και τις εφαρμόζει από τη φετινή διοργάνωση, έστω και τις τελευταίες ημέρες πριν το γεγονός. Η καθυστέρηση εφαρμογής των αλλαγών αυτών κατά μία χρονιά, θα παρέτεινε μόνο μια κατάσταση αστάθειας και ρευστότητας, κάτι που δεν εξυπηρετεί καμία από τις δύο πλευρές. Κάθε τροποποίηση στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του ΟΜ αποσκοπεί στην ποιοτική αναβάθμιση του γεγονότος, ώστε αυτό να πληρεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος.

HΔιοργάνωση του ΟΜ εύχεται σε όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στον φετινό αγώνα, καλή ξεκούραση και καλή αντάμωση στις 28 Ιουνίου.

Από τη Διοργάνωση

Λιτόχωρο, 10 Ιουνίου 2009