1η Πανελλήνια Συνάντηση Διοργανωτών Αγώνων Ορεινού Τρεξίματος

Submitted by admin1 on Τρί, 11/29/2016 - 14:31

Δελτίο Τύπου

O Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, στην Αίθουσα Τύπου του Καυταντζογλείου σταδίου, στην Θεσσαλονίκη, την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Διοργανωτών Αγώνων Ορεινού Τρεξίματος ( Trail Running ). Παραβρέθηκαν 21 εκπρόσωποι 11 αγώνων, που αθροιστικά στους αγώνες τους εγγράφονται πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες σε αγώνες βουνού πανελλαδικά, με τους Olympus Marathon, Zagori Mountain Running, Ursa Trail, Virgin Forest Trail και ROUT Advendurun ειδικά, να περιλαμβάνουν όλους τους δημοφιλέστερους και δυσκολότερους αγώνες, μέχρι υπερμαραθώνιους. Κύριο ζητούμενο ήταν να γίνει η αρχή μιας βάσης διαλόγου των διοργανωτών αγώνων, από κοινού και με προσωπική επαφή, δημιουργώντας μια κοινότητα που έχει και προσωπικό χαρακτήρα, ώστε όλοι μαζί να κάνουμε τους αγώνες στο βουνό καλύτερη εμπειρία για όλους.

Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας συνάντησης έγινε ένα περίγραμμα προβληματισμών, θέσεων και αξιών που ενώνουν τους διοργανωτές με απώτερο σκοπό τη σύνταξη ενός κειμένου αρχών της κοινότητας του ορεινού τρεξίματος. Τονίστηκε η ιδιαιτερότητα της κοινότητας του ορεινού τρεξίματος και οι διαφορές της από τις παραδοσιακές αθλητικές δραστηριότητες, όπως ορίζονται από ομοσπονδίες και άλλους φορείς με αυστηρά καθορισμένο αγωνιστικό πλαίσιο. Ο χαρακτήρας της κοινότητας ταιριάζει στην αυτοοργάνωση και αυτοδέσμευση με την δημιουργία μιας χάρτας αξιών, που θα έχει και πρακτικό χαρακτήρα, συνοψίζοντας πρακτικούς κανόνες που έχουν αποδειχθεί χρήσιμοι στους διοργανωτές.

Τα βασικά σημεία της συζήτησης είχαν άξονα την ασφάλεια των αθλητών αλλά και των εθελοντών, την ένταξη νέων αθλητών από την επόμενη γενιά, την ανάγκη για εκπαίδευση όλων σε πρακτικά ζητήματα υποστήριξης των αγώνων, την μελλοντική εξέλιξη τους,, την διεύρυνση και την διεθνοποίηση τους. Επίσης συζητήθηκαν θέματα γύρω από το οικολογικό αποτύπωμα των αγώνων, την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων, τις προδιαγραφές και τις πρακτικές διοργάνωσης (ασφάλεια αθλητών – υγειονομική κάλυψη), την διαμόρφωση ορθών πρακτικών με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των αγώνων, τους κανονισμούς, το νομικό πλαίσιο των αγώνων και τα φοροτεχνικά.

Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνάντηση, με διευρυμένη ατζέντα και περισσότερες συμμετοχές. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Δ.Υ.Θεσσαλονίκης δήλωσε την πρόθεση του να οργανώσει την 2η Πανελλήνια Συνάντηση Διοργανωτών Αγώνων Ορεινού Τρεξίματος μέσα στο 2017.