«Χειμωνιάτικος Ενιπέας», στον Όλυμπο, στις 10 Δεκεμβρίου 2006

Submitted by admin1 on Πέμ, 11/16/2006 - 11:16

Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» είναι αγώνας, αφού θα γίνει με τις βασικές προδιαγραφές ενός κανονικού αγώνα (χρονομέτρηση, αριθμοί αθλητών, στοιχειώδης τροφοδοσία, σημεία ελέγχου) αλλά προτείνεται και σαν μια ευκαιρία συνάντησης αθλητών με κοινά ενδιαφέροντα, ώστε να δοθεί ένας πιο ήπιος χαρακτήρας στην όλη εκδήλωση και να μη δημιουργηθεί το αγωνιστικό άγχος στους συμμετέχοντες. Αποτελεί και μια ευκαιρία για εκείνους που θα ήθελαν να δώσουν στον εαυτό τους ένα καλό προπονητικό ερέθισμα με την τυπική έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι δρομείς στις 10/12 είναι αυτή της χαράδρας του Ενιπέα, από τις παρυφές του Λιτοχώρου (τοποθεσία Μύλοι) μέχρι τα Πριόνια και πίσω, από την ίδια διαδρομή, είναι δηλαδή ένας αγώνας “out-and-back”. Σε σχέση με τον ΟΜ, η εκκίνηση βρίσκεται στο ΚΜ-42 του ΟΜ και η μέση της διαδρομής στο ΚΜ-31. Πρόκειται στην ουσία για το τελευταίο τέταρτο της διαδρομής του Olympus Marathon, διπλασιασμένο. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους αθλητές που ενδιαφέρονται, να προπονηθούν σε συνθήκες αγώνα πάνω στη διαδρομή του ΟΜ. Το μήκος της διαδρομής είναι συνολικά 22 χιλιόμετρα, αποκλειστικά σε μονοπάτι και η θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) φτάνει τα 1400 μέτρα, με δείκτη ανάβασης* 63. Το μέγιστο υψόμετρο της διαδρομής είναι τα 1100 μέτρα (Πριόνια, μέσο διαδρομής) και το ελάχιστο τα 350 (Εκκίνηση/Τερματισμός). Η διαδρομή θα έχει στοιχειώδη σηματοδότηση για να βοηθήσει τους αθλητές στην προσπάθειά τους.

Οι καιρικές συνθήκες είναι ενδεχόμενο να δυσκολέψουν την προσπάθεια των αθλητών και εφόσον είναι ιδιαίτερα ακραίες (μικρή πιθανότητα για υπερβολικά μεγάλο πάχος χιονιού) η συνάντηση θα ματαιωθεί, θα προηγηθεί όμως έγκαιρη ενημέρωση τουλάχιστον τρεις ημέρες νωρίτερα. Αυτή την εποχή οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα δυσμενείς και το πιθανότερο είναι η όποια χιονόστρωση να είναι αμελητέα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου στο μηδέν ή και χαμηλότερα, στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, στα Πριόνια.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10 το πρωί από την τοποθεσία «Μύλοι», ακριβώς στην έξοδο του Λιτοχώρου προς τη χαράδρα του Ενιπέα, εκεί όπου ξεκινά το διεθνές ορεινό μονοπάτι Ε4 για τον Όλυμπο. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για όλους όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος, χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι ανοιχτός, χωρίς ανώτατο όριο. Δεν θα γίνουν εγγραφές τις προηγούμενες ημέρες, παρά μόνο την Κυριακή 10/12, όπου στον χώρο εκκίνησης θα λειτουργεί γραμματεία από τις 8:30 το πρωί.

Το κόστος συμμετοχής φτάνει τα 5€ και θα καταβάλλεται με την παραλαβή του αριθμού. Το ποσό της συμμετοχής καλύπτει: τον αριθμό αθλητή και τροφοδοσία, στο μέσο της διαδρομής και στον τερματισμό. Κατάλογος αποτελεσμάτων θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΟΜ στη διεύθυνση www.olympus-marathon.com Χρονικό όριο εγκυρότητας ορίζονται οι 3:00 ώρες για τη μισή διαδρομή και οι 6:00 για το σύνολο. Χρονικό όριο αποκλεισμού δεν θα υπάρξει στο μέσον της διαδρομής. Για όσους εγκαταλείψουν για οποιοδήποτε λόγο στο μέσο της διαδρομής (Πριόνια) θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής τους στο Λιτόχωρο με την ευθύνη της διοργάνωσης. Στα Πριόνια θα λειτουργεί το γνωστό εποχιακό εστιατόριο της περιοχής, ειδικά για τις ανάγκες του αγώνα και θα προσφέρει ζεστά ροφήματα αλλά και θερμαινόμενο χώρο για όσους έχουν ανάγκη ανάπαυλας ή αναμονής μετά από εγκατάλειψη. Οι συνοδοί των αθλητών επιτρέπεται να τους παρέχουν υποστήριξη στα Πριόνια.

Οι αθλητές δεν είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν συγκεκριμένο εξοπλισμό, προτείνεται όμως να φέρουν μικρό σακίδιο πλάτης, όπου θα υπάρχουν: δοχείο υγρών (ασκός ή παγούρι) με ισοτονικό υγρό, αντιανεμικό μπουφάν, γάντια και σκούφος, όπως επίσης αλουμινοκουβέρτα, ελαστικός επίδεσμος και τροφή. Συνιστάται επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην ένδυση των αθλητών, ειδικά στην περίπτωση επικράτησης εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών την ημέρα του αγώνα. Προτεινόμενη ένδυση είναι η εξής: μακρύ χειμερινό κολάν, ισοθερμική εσωτερική μπλούζα και εξωτερική αντίστοιχη, γάντια, σκούφος. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν πολλά σημεία όπου οι αθλητές μπορούν να βρουν φρέσκο πόσιμο νερό.

Μετά το τέλος του αγώνα, οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν σε “protein party” με ψητά κρέατα και κρασί, που θα στηθεί σε παρακείμενο στον τερματισμό εξοχικό κέντρο. Τα έξοδα συμμετοχής στο γεύμα δεν καλύπτονται από το τίμημα συμμετοχής στον αγώνα. Για πιθανή διαμονή στην περιοχή την παραμονή του αγώνα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται τον πίνακα καταλυμάτων που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΟΜ.

Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» διοργανώνεται από την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μαραθώνιος Ολύμπου» με την βοήθεια και τεχνική υποστήριξη του Ορειβατικού Συλλόγου Λιτοχώρου και την πολύτιμη συμμετοχή φίλων της διοργάνωσης. Διευκρινήσεις και περαιτέρω πληροφορίες στο info@olympus-marathon.com και στα τηλέφωνα: 6944-336673, 2310-567410 (Experience), 23520-82444 (ΕΟΣ Λιτοχώρου). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δημοσιεύουν τις ερωτήσεις τους στο Forum της ιστοσελίδας του ΟΜ στην παραπάνω διεύθυνση, όπου και λαμβάνουν τις απαντήσεις από τη διοργάνωση.

(*) ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΑΒΑΣΗΣ: Προσπαθώντας να αξιολογήσει το βαθμό δυσκολίας των ορεινών αγώνων, η διοργάνωση του ΟΜ προτείνει την καθιέρωση ενός δείκτη που θα απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό την τεχνική δυσκολία μιας διαδρομής. Ο «δείκτης ανάβασης» που προτείνεται, προκύπτει από τη διαίρεση των μέτρων θετικής υψομετρικής διαφοράς (ανάβασης) προς τα χιλιόμετρα της απόστασης. Στον «Χειμωνιάτικο Ενιπέα» ο δείκτης ανάβασης φτάνει στο 63 ενώ στον κανονικό ΟΜ ο δείκτης αυτός φτάνει στο 72. Ο αντίστοιχος δείκτης στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας είναι 7. Ενδεικτικό της δυσκολίας μέρους της διαδρομής του ΟΜ είναι ότι τα 12 χιλιόμετρα που μεσολαβούν ανάμεσα στους Σταθμούς Άγιο Κωνσταντίνο και Σκούρτα, ο δείκτης ανάβασης φτάνει στο 181.