Εκδήλωση του ΟΜ για την ανάδειξη των 30 επιλαχόντων αθλητών του 2008 (Δελτίο Τύπου)

Submitted by admin1 on Τρί, 03/25/2008 - 22:04

Η διοργάνωση του ΟΜ ανταποκρινόμενη στο καθολικό αίτημα της αθλητικής κοινότητας των δρομέων για περισσότερες συμμετοχές στον φετινό αγώνα του Ολύμπου, καθώς ο προβλεπόμενος αριθμός των 450 ελληνικών συμμετεχόντων συμπληρώθηκε σε απροσδόκητα σύντομο χρονικό διάστημα μόλις 16 ημερών, αποφάσισε να δεχτεί 30 επιπλέον αθλητές από την Ελλάδα. Η ανταπόκριση αυτή αποτέλεσε την κατάλληλη ευκαιρία ώστε η απόφαση να συνδυαστεί με την συμβολική κοινωνική προσφορά της διοργάνωσης, και έτσι τα χρήματα από τις επιπλέον συμμετοχές να δοθούν σε ίδρυμα που ασχολείται με την περίθαλψη και στήριξη μικρών παιδιών. Στην φετινή πρώτη κίνηση, επιλέχτηκε η «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης», ένας Ειδικός Παιδικός Σταθμός που λειτουργεί στην πρωτεύουσα του Νομού Πιερίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Νομάρχης Πιερίας κ. Παπαστεργίου και οι δήμαρχοι Δίου κ. Παπαχρήστος και Λιτοχώρου κ. Τσιφοδήμος. Παρούσα ήταν επίσης η κ. Βαρβάρα Γαβρά, Πρόεδρος της «Μέριμνας Παιδιού». Αρκετοί ήταν και οι φίλοι του ΟΜ που βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στο γνωστό ξενοδοχείο, στην παραλία του Λιτοχώρου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης και μετά από σύντομους χαιρετισμούς των επίσημων καλεσμένων, ο Πρόεδρος της Διοργανώτριας Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μαραθώνιος Ολύμπου» Αριστείδης Νίκας, ανέλαβε να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για τον ΣΚΑΪ OLYMPUS MARATHON 2008 και την 5χρονη ιστορία του, με μια σύντομη αναδρομή στις μέχρι σήμερα διοργανώσεις. Στην ομιλία του παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν τη δυναμική πορεία του θεσμού μέσα στο σύντομο χρόνο ζωής του. Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο πρόεδρος του ΟΜ τόνισε τη σημασία του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της διοργάνωσης αλλά και τη σημασία της υποστήριξης του θεσμού από έναν χορηγό όπως ο ΣΚΑΪ, ο οποίος χάρη στη διείσδυσή του στην κοινή γνώμη, μπορεί να την επηρεάσει θετικά, προβάλλοντας την περιβαλλοντική διάσταση του γεγονότος.

Στη συνέχεια ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα, Λάζαρος Ρήγος, ανέπτυξε το θέμα των κριτηρίων συμμετοχής που θα ισχύσουν το 2009. Όπως εξήγησε, το σκεπτικό της διοργάνωσης είναι ακόλουθο με τη «φέρουσα ικανότητα» του Ολύμπου, ο οποίος ως ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό αθλητών, κάτι που επανειλημμένα έχει τονιστεί και στο παρελθόν. Η διοργάνωση επιβραβεύει τη συνέπεια των αθλητών στην προπόνηση και την τακτική τους παρουσία στους αγώνες ορεινού τρεξίματος, τους οποίους και υποστηρίζει πιστεύοντας στη σημασία που έχει για το άθλημα του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα η παρουσία πολλών τέτοιων αγώνων.

Το γενικό περίγραμμα των κριτηρίων που θα ισχύσουν το 2009 είναι το εξής: α)Πλήρης κατάργηση των αγώνων ασφάλτου -ασχέτως απόστασης- ως κριτηρίων, β) Μείωση του χρόνου πραγματοποίησης αγώνα-κριτηρίου στα 2 τελευταία χρόνια (2007 & 2008), γ) Διατήρηση και βελτίωση καταλόγου ελληνικών αγώνων-κριτηρίων, δ) Υπολογισμός ελάχιστων επιδόσεων για τους ελληνικούς αγώνες (το κριτήριο αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ), ε) Διατήρηση ελαστικότερων κριτηρίων για τους συμμετέχοντες που προέρχονται από άλλες χώρες. Ανάλυση των κριτηρίων θα υπάρξει το προσεχές διάστημα από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η έναρξη των εγγραφών του 2009 θα πραγματοποιηθεί όπως και το 2007, το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου. Ο αριθμός των συμμετεχόντων του 2009 θα καθοριστεί μετά τη διεξαγωγή του φετινού ΟΜ αλλά δεν θα διαφέρει σημαντικά από τον φετινό.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της «Μέριμνας Παιδιού» πήρε το λόγο και ευχαρίστησε τη διοργάνωση του ΟΜ για την πρωτοβουλία της, τονίζοντας την αξία που έχουν για την κοινωνική συνείδηση του συνόλου τέτοιες ενέργειες.

Πριν την κλήρωση, η οποία και έκλεισε την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΟΜ επέδωσε στην κ. Γαβρά επιταγή με το ποσό των 1800 ευρώ, που αντιπροσωπεύει το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις 30 επιπλέον συμμετοχές στον αγώνα.

Στην κλήρωση συμμετείχαν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, που ανέδειξαν τους 30 τυχερούς και τους 5 επιλαχόντες. Τα ονόματα των αθλητών είναι τα εξής (αλφαβητικά): Αναγνωστόπουλος Βασίλης, Αυγερινός Αναστάσιος, Βασιλείου Iωάννης, Βίγλας Παναγιώτης, Βογιατζής Ιωάννης, Βουλγαράκης Αντώνης, Γκέκας Αθανάσιος, Γκινοσάτης Αντώνης, Δημητρέλος Πάνος, Ζαλώνης Kωνσταντίνος, Θεολόγης Γεώργιος, Κανελλόπουλος Θανάσης, Καραμέτος Γεώργιος, Καργατζής Ισίδωρος, Κασάπης Κωνσταντίνος, Κούκης Γεώργιος, Μανώλας Κωνσταντίνος, Μαραγκός Ιωάννης, Μασούρας Χρήστος, Παπαθανασίου Αθανάσιος, Πολάτογλου Χαρίτων, Ραυτόπουλος Δημήτρης, Σίκαλος Γιώργος, Σκούταρης Νικόλαος, Σταθόπουλος Σπύρος, Ταρτάλης Ανέστης, Τζανετής Δημήτρης, Τζάνου Ναυσικά, Τσιμούρας Θεόδωρος, Φωτόπουλος Φώτης.

Ο ΟΜ, ως ένας θεσμός με προσανατολισμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, συνέχισε με αυτή τη μικρή πρωτοβουλία την ιδιαίτερη πορεία που χάραξε από το ξεκίνημά του. Ο ΣΚΑΪ OLYMPUS MARATHON είναι ένας «αγώνας στη φύση», ένας «αγώνας για τη φύση». Είναι ένας αγώνας που αναδεικνύει το λιτό μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης και την αρμονική του σχέση με τη φύση. Έτσι θα συνεχίσει και στο μέλλον, θέτοντας πάντα στους στόχους του και την προστασία του «βουνού των θεών» από τα ύποπτα σχέδια επίδοξων σωτήρων του τόπου, που ευαγγελίζονται οικονομική ανάπτυξη μέσα από άνομα καταστροφικά μοντέλα αλόγιστης εκμετάλλευσης (χιονοδρομικό κέντρο, ξενοδοχεία κλπ). Ο Όλυμπος αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς και θα πρέπει η σημερινή γενιά να τον παραδώσει στις επόμενες ανέγγιχτο, έτσι όπως τον παρέλαβε.