ΟΜ-2008: Δια παντός αποκλεισμός αθλητή για πρωτοφανή αντιαθλητική ενέργεια

Submitted by admin1 on Παρ, 08/01/2008 - 21:29

Το πρωτοφανές αυτό συμβάν στα πέντε χρόνια της ιστορίας του θεσμού ήταν εξαιρετικά λυπηρό και αντιμετωπίσθηκε με την αυστηρότητα που οφείλει μια αθλητική διοργάνωση να δείχνει σε τέτοια φαινόμενα. Η ποινή που επιβλήθηκε στον αθλητή είναι ο «δια παντός αποκλεισμός» του από τη διοργάνωση στο μέλλον και φυσικά η διαγραφή του ονόματός του από τον πίνακα αποτελεσμάτων, σαν να μη συμμετείχε στον αγώνα του 2008.

Στο διάστημα που προηγήθηκε, μεσολάβησε ενδελεχής εξέταση των ενδιάμεσων χρόνων όλων των αθλητών που συμμετείχαν στον ΟΜ τον Ιούνιο του 2008. Για τον συγκεκριμένο αθλητή διαπιστώθηκε ότι ενώ μέχρι τον 4ο Σταθμό (Μπάρα) υπήρχε κανονική καταγραφή, στη συνέχεια και μέχρι και τον 8ο Σταθμό (Καταφύγιο Α) τα ίχνη του εξαφανίζονται, για να ξαναβρεθεί καταγεγραμμένος στον 9ο (Πριόνια) και μάλιστα με εξωπραγματικό αριθμό προσπεράσεων συναθλητών του (πάνω από 200 θέσεις!) Δεδομένου ότι δεν βρισκόταν ο αριθμός του ούτε στην χειροκίνητη καταγραφή πέντε σημείων ελέγχου, ούτε στην ενός σημείου ηλεκτρονική καταγραφή αλλά ούτε και υπήρξε έστω μία φωτογραφία σε κάποιο από τα τρία σημεία φωτογράφησης στο ψηλότερο τμήμα της διαδρομής, θεωρείται για τη διοργάνωση βεβαιωμένη η απάτη από πλευράς του.

Η διοργάνωση σεβόμενη την αρχή της μυστικότητας των προσωπικών δεδομένων των αθλητών που συμμετέχουν στον ΟΜ, θεωρεί μη δημοσιεύσιμο το όνομα του αθλητή, την ηλικία και το φύλο του, όπως και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θα δημιουργούσε υποψίες για την ταυτότητά του. Δεν πρόκειται επίσης να ενθαρρύνει την ανάπτυξη φιλολογίας γύρω από το θέμα, το οποίο θεωρεί ήδη λήξαν. Ωστόσο καταγράφει το όνομα και επιβάλει την ποινή του «δια παντός αποκλεισμού» θεωρώντας ότι με τη συμπεριφορά του προσβλήθηκαν κατάφωρα, τόσο η φιλοσοφία και η ηθική του αγώνα, όσο και (κυρίως) οι υπόλοιποι αθλητές, ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι αγωνίστηκαν σκληρά και τίμια, χωρίς στο τέλος να καταφέρουν να τερματίσουν εμπρόθεσμα. Συμπεριφορές έλλειψης ήθους δεν αρμόζουν σε αθλητές που αναμετρώνται με τα σωματικά και ψυχικά τους όρια και κοινωνούν τον αθλητισμό ως μέσο προσωπικής εξύψωσης και ανάδειξης ηθικών αξιών για τους ίδιους και για το σύνολο της κοινωνίας.

Το μεμονωμένο –ευτυχώς- αυτό συμβάν δημιουργεί την ανάγκη θεσμοθέτησης κανονισμού που να προβλέπει αντιμετώπιση παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον. Έτσι, από το 2009 θεσπίζεται ως κανονισμός ο «δια παντός αποκλεισμός» από τη διοργάνωση, αθλητών οι οποίοι θα διαπιστωθεί ότι απέφυγαν σκόπιμα και με δόλο κάποιον από τους 12 σταθμούς του αγώνα, με στόχο να υποκλέψουν χρόνο επίδοσης.

Τέλος, με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν και τις φήμες που κυκλοφορούν στους κύκλους των αθλητών για «κόψιμο» διαδρομής στον ΟΜ, η διοργάνωση οφείλει να απαντήσει τα εξής:

α) μετά από τον έλεγχο των δεδομένων που καταγράφηκαν φέτος σε Σημείο Ελέγχου μεταξύ των Σταθμών 7 & 8, το μοναδικό τμήμα της διαδρομής που θα μπορούσε να προσφέρει «έδαφος» για αντικανονική συμπεριφορά αθλητών με έλλειψη ήθους, δεν ανιχνεύθηκαν ύποπτα κρούσματα

β) τα αποκαλούμενα «κοψίματα» ασήμαντων στροφών στη διαδρομή του ΟΜ θεωρούνται νόμιμα, είτε γίνονται σε ανάβαση είτε σε κατάβαση. Οι μεν στροφές είναι λίγες και μικρές και η παράκαμψή τους δεν προσφέρει αξιόλογο κέρδος χρόνου, οι δε αθλητές που τις παρακάμπτουν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τραυματισμού από διάστρεμμα ή πτώση, καθώς είναι αναγκασμένοι να περάσουν από έδαφος εξαιρετικά αδρό, μειώνοντας σημαντικά την ταχύτητά τους. Ποινικοποίηση τέτοιας ενέργειας που συμβαίνει σε συγκεκριμένους αγώνες του εξωτερικού, έχει να κάνει με πλήθος πραγματικά μεγάλων στροφών που χαράχτηκαν για πεζοπορικές διαδρομές σε μεγάλες κλίσεις ώστε να μειωθεί όσο περισσότερο η κλίση για τους πεζοπόρους, η παράκαμψη των οποίων θα πρόσφερε πραγματικό χρονικό όφελος.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι διαγράφηκε από τον Πίνακα Συμμετεχόντων, χωρίς όμως καμιά επίπτωση για τον ίδιο, το όνομα αθλητή που ενώ δεν παρουσιάστηκε στον φετινό αγώνα ο αριθμός (bib)του χρησιμοποιήθηκε από άλλο πρόσωπο μη εγγεγραμμένο στον κατάλογο συμμετεχόντων.

Η διοργάνωση του Olympus Marathon δηλώνει ότι συνεχίζει να ενεργεί με γνώμονα την ίση και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των αθλητών, την διατήρηση του καθαρά αθλητικού χαρακτήρα του αγώνα, το σεβασμό της φύσης του Ολύμπου και την προάσπιση των αθλητικών ηθικών αξιών που αναδεικνύονται από ένα τέτοιο γεγονός.

Λιτόχωρο, 1 Αυγούστου 2008