Τα κριτήρια συμμετοχής στον Olympus Marathon για το 2009

Submitted by admin1 on Παρ, 04/11/2008 - 00:44

Το τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα εγγραφών των 16 ημερών, περισσότερο δημιούργησε κατάπληξη στην Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα παρά ικανοποίηση, καθώς πλήθος ικανών αθλητών έμεινε έξω από τον αγώνα. Είναι προφανές ότι διατηρώντας τα ίδια κριτήρια και την επόμενη χρονιά (2009), η περίοδος εγγραφών θα συμπιεστεί δραματικά, ίσως και σε ένα 24ωρο, αφού όλοι θα σπεύσουν να προλάβουν την εγγραφή τους. Η γεωμετρική πρόοδος του φαινομένου είναι αναπόφευκτη. Κατά συνέπεια και καθώς ο αριθμός των αθλητών που μπορούν να συμμετέχουν στον ΟΜ θα είναι σαφώς περιορισμένος -περίπου στα όρια του 2008- κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση των κριτηρίων συμμετοχής επί το αυστηρότερο. Η Οργανωτική Επιτροπή του ΟΜ αποδέχτηκε την εισήγηση της Τεχνικής Επιτροπής της διοργάνωσης, η οποία επεξεργάστηκε τα δεδομένα του αγώνα. Το σκεπτικό της εισήγησης εντοπίζεται στην επικέντρωση στο ορεινό τρέξιμο και στην πραγματικά ενεργή παρουσία των αθλητών στους αγώνες. Όσο για το χρονικό όριο εγκυρότητας των 10 ωρών που ξεκίνησε να ισχύει από φέτος, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε το 2009, ούτε στο απώτερο μέλλον. Αναλυτικά, τα νέα κριτήρια που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις εγγραφές του 2009 είναι τα εξής:

• Πλήρης κατάργηση των αγώνων ασφάλτου ως κριτηρίων συμμετοχής, ακόμα κι αν πρόκειται για υπερμαραθώνιους αγώνες, είτε πρόκειται για ελληνικούς είτε για ξένους αγώνες.

• Μείωση του χρόνου πραγματοποίησης του αγώνα κριτηρίου στα 2 τελευταία έτη, από 3 που ίσχυσε για το 2008 (για το 2009 θα ισχύουν αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το 2007 και 2008). Δεν θα υπάρχει ευνοϊκή ρύθμιση για τους συμμετέχοντες του ΟΜ προηγούμενων ετών.

• Υπολογισμός «ελάχιστων επιδόσεων» στους αγώνες-κριτήρια, όχι κατ’ ανάγκη ταυτόσημους με τα όρια εγκυρότητας που θέτουν οι διοργανωτές τους. Γενικός κανόνας είναι η θέσπιση ορίου στο διπλάσιο ή και λιγότερο της καλύτερης επίδοσης ανά αγώνα. Η αναθεώρηση των ελάχιστων επιδόσεων θα έχει και αναδρομική ισχύ. Αναλυτικά, τα όρια ανά αγώνα περιγράφονται σε σχετικό πίνακα (παρακάτω) στον οποίο αναφέρονται όλοι οι ελληνικοί αγώνες που η διοργάνωση θεωρεί ως επαρκή κριτήρια συμμετοχής. Για τους ξένους αγώνες ως όριο παραμένει αυτό που ορίζεται από τους διοργανωτές τους, κάθε περίπτωση όμως θα εξετάζεται ξεχωριστά.

• Για τους ξένους αθλητές (κατοίκους εξωτερικού) τα κριτήρια συμμετοχής θα παραμείνουν ελαστικότερα, με το σκεπτικό ότι κάποιος έχει τις προϋποθέσεις εφόσον σκοπεύει να υποβληθεί στο κόστος της διαδικασίας να έρθει στην Ελλάδα για να συμμετάσχει σε έναν αγώνα βουνού. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα υπάρχουν σαφή και αγωνιστικά κριτήρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΑΓΩΝΩΝ-ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

Οι εγγραφές για τον ΣΚΑΪ OLYMPUS MARATHON 2009 θα ξεκινήσουν το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου του 2009