UTMB 2007 : Στο μικροσκόπιο οι αγώνες-κριτήρια που δηλώθηκαν από τους συμμετέχοντες (update 26.02.07)

Submitted by admin1 on Σάβ, 01/06/2007 - 04:02

Η ανακοίνωση της διοργάνωσης στις 26.02.07 Μετά από ένα κύμα εγγραφών που απαίτησε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε μέχρι σήμερα, θα αναλάβουμε το Μάρτιο τον προσεκτικό και συστηματικό έλεγχο όλων των αγώνων αναφοράς που δηλώθηκαν από τους συμμετέχοντες δρομείς στον αγώνα των 163km (UTMB). Πραγματικά, σεβόμενοι το πλήθος των ανθρώπων που δεν κατάφεραν να βρουν μια θέση αυτή τη χρονιά, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε ότι κανένας δεν θα είναι σε θέση να πάρει εκκίνηση έχοντας κάνει ανακριβή ή ψευδή δήλωση. Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτό τον έλεγχο μέχρι το τέλος Μαρτίου.

10 Ιαν 2007 > Πρωτοφανής ανταπόκριση στις εγγραφές. Οι 2000 θέσεις έκλεισαν σε 10 ώρες!

Μια λιτή ανακοίνωση της διοργάνωσης του UTMB, όπου τα συναισθήματα ανακατεύονται έντονα, χρωματίζοντας χαρμόσυνα και θλιβερά ταυτόχρονα ένα λακωνικό κείμενο που αναγγέλλει το τέλος των εγγραφών για το 2007, ήταν ο επίλογος μιας σύντομης περιπέτειας που πολλοί την ονειρεύτηκαν χωρίς τελικά να τη ζήσουν. Όλη η διαδικασία των εγγραφών για τον Αύγουστο του 2007 διήρκεσε μόλις εννέα ώρες και πενήντα λεπτά! Ας σημειωθεί ότι πέρυσι, η φάση των εγγραφών κράτησε είκοσι μέρες και μάλιστα χωρίς να έχουν τεθεί προϋποθέσεις που θα περιόριζαν το πλήθος των υποψήφιων για συμμετοχή! Η ανακοίνωση που εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης το απόγευμα της Δευτέρας αναφέρει τα εξής:

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στο UTMB (163km) συγκεντρώθηκε σήμερα (8 Ιανουαρίου) στις 17:50 και γι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε τις εγγραφές. Απευθύνοντας άπειρες ευχαριστίες σε όλους εσάς που είχατε αυτό το μεγάλο κουράγιο να προσπαθήσετε, σας ενθαρρύνουμε και σας ευχόμαστε τον πιο όμορφο αγώνα. Μαζί απευθύνουμε και την πιο μεγάλη λύπη μας για όλους εκείνους –αναμφίβολα πάρα πολλούς- οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν μια θέση αυτή τη χρονιά. Les Trailers du Mont-Blanc

Πρόκειται για τη σπουδαιότερη εξέλιξη στο χώρο του trail running στη μέχρι τώρα 30χρονη περίπου πορεία του και αναδεικνύει την Ευρώπη σαν την μεγάλη υπερδύναμη στο άθλημα, αφήνοντας πολύ πίσω πια τους Αμερικανούς –εμπνευστές είναι αλήθεια των 100milers στο βουνό. Η σημερινή εξέλιξη αναγάγει το trail (ultra) running σχεδόν σε κοινωνικό φαινόμενο, που χρήζει ερμηνείας από ειδικούς. Πώς είναι δυνατόν μια αθλητική δοκιμασία, που φέρνει κάποιον πιο πέρα και από τα όρια των σωματικών και ψυχικών του αντοχών, να γνωρίζει τέτοια απίστευτη απήχηση.

Και ποια είναι η δύναμη που ωθεί 2000 αθλητές να «κλείνουν» σε 10 ώρες έναν αγώνα δύο συνεχόμενων μερόνυχτων προσπάθειας, όταν οι 1500 θέσεις για έναν παρόμοιο αγώνα της μισής δυσκολίας, στην ίδια περιοχή το ίδιο χρονικό διάστημα περιμένουν ακόμα κάποιους να τις ζητήσουν? Γιατί αυτοί οι αθλητές αποφάσισαν να τα βάλουν με το απραγματοποίητο? Κάτι έχει αλλάξει στα αθλητικά ήθη στις μέρες μας. Μια αλλαγή συντελέστηκε, ωθώντας τα όρια πολύ πιο πέρα απ ότι φανταζόταν οι εργοφυσιολόγοι και οι αθλητικοί ψυχολόγοι του όχι μακρινού παρελθόντος.

Οι αθλητές του μέσου επιπέδου πραγματοποίησαν άλματα στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, μειώνοντας το χάσμα που τους χώριζε από τους πρωταθλητές και τοποθετούν πλέον τον πήχη πολύ πιο ψηλά από ότι θα περίμενε κανείς. Κάποιοι σταμάτησαν να είναι ικανοποιημένοι με στόχους διάρκειας λίγων ωρών. Ο στόχος πια για έναν αθλητή ορεινής αντοχής είναι όπως φαίνεται η τελική αναμέτρηση, η μάχη με το χρόνο, την εξάντληση, την πείνα, το κρύο, τη βροχή, το σκοτάδι, τη μοναξιά. Αυτό δηλαδή που πριν από τρεις δεκαετίες θύμιζε μια μοναχική ορειβατική αποστολή «αυτοκτονίας», είναι πλέον ο βασικός στόχος του μέσου αθλητή αυτού του χώρου.

Το UTMB παίρνει μετά απ αυτό διαστάσεις χιονοστιβάδας και αναδεικνύεται σαν ο βασιλιάς των αγώνων του είδους, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης. Παράλληλα, το παράδειγμά του δίνει το έναυσμα για ανάλογους αγώνες σε όλη την Ευρώπη. Το ρεύμα του trail running απλώνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και κάνει πια αισθητή την παρουσία του και στη χώρα μας, καθώς γεννιούνται ο ένας αγώνας μετά τον άλλον.

Το σημερινό φαινόμενο του UTMB σίγουρα δεν έχει προηγούμενο. Όλοι ανέμεναν φέτος ένα διάστημα εγγραφών ίσως και μεγαλύτερο -αν όχι το ίδιο- με το περσινό, δεδομένου του «φράγματος» που προσπάθησαν να σηκώσουν οι διοργανωτές του, με τη θέσπιση κριτηρίων. Οι 20 ημέρες του 2006 δεν έγιναν ούτε καν 10, συρρικνώθηκαν σε ένα απλό 10ωρο. Από την πρώτη πρόχειρη έρευνα στην ιστοσελίδα του UTMB, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η πολυπληθέστερη εθνικότητα μετά τους Γάλλους, είναι οι Ιταλοί με 150 αθλητές αλλά την έκπληξη την κάνουν οι Ισπανοί που καταλαμβάνουν την 3η θέση με 130 συμμετοχές, ενώ από τις υπόλοιπες παράλπιες χώρες, οι Ελβετοί κερδίζουν την 5η θέση με 90 και οι Γερμανοί την 6η με 75, ενώ οι Βρετανοί μπαίνουν σφήνα στην 4η θέση με 105 δρομείς.

Από την ελληνική πλευρά έχουμε δύο μόνο τυχερούς, που πρόλαβαν (και πληρούσαν ωστόσο τις προϋποθέσεις) να δηλώσουν. Πρόκειται για τον «βετεράνο» του UTMB Δημήτρη Βενετικίδη, που άφησε εκκρεμότητες το 2006 εγκαταλείποντας άδοξα και τον Αργύρη Παπαθανασόπουλο, που το 2006 είχε μια πολύ καλή πορεία στο χώρο του βουνού, με αποκορύφωμα την συμμετοχή του στο Marathon des Sables. Οι δυο τους αναμένεται να κάνουν μια καλή προσπάθεια συνεργαζόμενοι σ αυτό τον εξοντωτικό αγώνα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Όπως φαίνεται πάντως, η εξέλιξη των φετινών εγγραφών βρήκε τους πάντες –συμπεριλαμβανομένων και των διοργανωτών- απροετοίμαστους για τόσο γρήγορες εξελίξεις. Το κολοσσιαίο γαλλικό κοινό επέλασε με μορφή λαίλαπας, καταλαμβάνοντας τις 3 στις 4 θέσεις του αγώνα. Όλοι τώρα θα ζουν τις επόμενες εβδομάδες με την ελπίδα μιας διαδικασίας συμπληρωματικών εγγραφών, που κυρίως θα απευθύνεται σε μη Γάλλους αθλητές.

H παρηγοριά για τους άτυχους της υπόθεσης είναι ο CCC, ο μικρός δηλαδή αγώνας των 86 χιλιομέτρων, που από ότι διαφαίνεται δεν θα αργήσει καθόλου να «κλείσει» κι αυτός τις 1500 συμμετοχές του. Ας σημειωθεί ότι μερικές από αυτές τις θέσεις καταλαμβάνουν ήδη Έλληνες αθλητές, που θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάτι λιγότερο ακραίο, παίρνοντας παράλληλα μια καλή γεύση από αυτό το μεγάλο πανηγύρι που στήνεται κάθε Αύγουστο γύρω από το Mont-Blanc.

Ενώ λοιπόν φαίνεται ότι το παιχνίδι τελείωσε, πολλοί είναι εκείνοι που ήδη ελπίζουν σε ένα χαμόγελο της τύχης τους το επόμενο διάστημα, αφού είναι προφανές ότι όπως και πέρυσι οι διοργανωτές του UTMB θα θελήσουν να δώσουν την ευκαιρία σε όσους περισσότερους μπορεί να αντέξει ο σπουδαίος αυτός αγώνας.

03 Ιαν. 2007 > UTMB 2007: oι εγγραφές, τα όρια και τα κριτήρια. Τι θα γίνει με τους Έλληνες αθλητές

Ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες από τη διοργάνωση του UTMB οι λεπτομέρειες των εγγραφών για το 2007, οι οποίες ξεκινούν την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, μέσω της ιστοσελίδας του αγώνα και αναμένεται να κλείσουν πολύ πιο γρήγορα από τις 15 ημέρες που είχαν διαρκέσει το 2006. Το βασικό χαρακτηριστικό για φέτος –αυτό που «καίει» πολλούς Έλληνες ενδιαφερόμενους- είναι οι προϋποθέσεις εγγραφής, οι πολυσυζητημένοι αγώνες trail 50K και 80Κ που πρέπει να έχει κάποιος στο ιστορικό του για να δικαιούται τη συμμετοχή του.

Οι εγγραφές online θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος (8 ώρα Παρισιού) και οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, αφού έχουν πρώτα επιλύσει το άλυτο ζήτημα της «προϋπηρεσίας», να βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να έχουν αρκετές πιθανότητες να βρίσκονται ανάμεσα στους 2000 τυχερούς του 5ου UTMB, του οποίου τα χιλιόμετρα παίζουν από ανακοίνωση σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της διοργάνωσης το μήκος της διαδρομής φτάνει τα 163 χιλιόμετρα και η ανάβαση τα 8900 μέτρα (δείκτης ανάβασης 55). Οι λιγότερο τυχεροί Έλληνες (και λιγότεροι ριψοκίνδυνοι) μπορούν να δηλώσουν στο CCC (Utra Trail Courmayeur Chamonix ή πιο απλά Courmayeur-Champex-Chamonix). Ένας αγώνας μύησης στο κλίμα και τη φιλοσοφία του UTMB, του μεγάλου και διάσημου αδελφιού του, με τα 86 χιλιόμετρά του και τα +4500 μέτρα του σε 24 ώρες (δείκτης ανάβασης 52) αποτελεί σίγουρα ένα πιο λογικό αθλητικό τόλμημα για έναν πρωτάρη. Εξάλλου, το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι δεν τίθενται προϋποθέσεις συμμετοχής. Οι διοργανωτές τονίζουν στην ανακοίνωσή τους της 2/1/07 ότι οι υποψήφιοι συμμετέχοντες του UTMB θα κληθούν να απαντήσουν αναλυτικά στην προϋπηρεσία τους, αναφέροντας τα πλήρη στοιχεία των αγώνων που οι ίδιοι θέτουν ως κριτήρια συμμετοχής: όνομα αγώνα, τόπος, μήκος, διεύθυνση ιστοσελίδας (εφόσον υπάρχει), χρονιά συμμετοχής, θέση στη γενική κατάταξη, επίδοση. Σπεύδουν δε να τονίσουν με έμφαση, ότι «…σε περίπτωση ανακρίβειας της παρεχόμενης πληροφορίας, η εγγραφή σας θα ακυρωθεί χωρίς την επιστροφή της πληρωμένης συνδρομής». Το ζητούμενο για τους Έλληνες υποψήφιους UTMBists είναι το πώς θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο των 50 χιλιομέτρων -για τα 80 ούτε λόγος φυσικά. Είναι ο Olympus Marathon ένα κριτήριο για το UTMB? Αρκούν τα 44 χιλιόμετρά του για να επιτρέψουν σε αρκετούς Έλληνες να περάσουν το κατώφλι του πιο διάσημου σήμερα αγώνα trail στον κόσμο? Και εκτός αυτού, υπάρχει άλλος ελληνικός αγώνας-κριτήριο? (οι αγώνες ασφάλτου δεν ισχύουν σε καμιά περίπτωση). Οι προσπάθειες επικοινωνίας του ΟΜ με το UTMB το προηγούμενο διάστημα, δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν, παρά τις καλές προθέσεις της ελληνικής πλευράς. Απομένει λοιπόν μόνο το ρίσκο σε όσους πάρουν την απόφαση να παρουσιάσουν το ιστορικό συμμετοχής τους στον ΟΜ –οπωσδήποτε δύο τερματισμοί- ελπίζοντας ότι η όποια καλή φήμη του ΟΜ μετά και τη συμμετοχή του Ελβετού Christophe Jaquerod σ αυτόν το 2006, θα στηρίξει την επιχειρηματολογία τους (η φωτογραφία του Christophe, νικητή του UTMB-2005 και ελίτ αθλητή του χώρου, να τρέχει στον ΟΜ και να τερματίζει 2ος δεν πρόκειται να αφήσει ασυγκίνητους τους υπεύθυνους του UTMB). Η άρτια παρουσία των αποτελεσμάτων μέσα από το site του ΟΜ, όπως και η εν γένει καλή διαδικτυακή του εικόνα, αποτελούν ένα ισχυρό ατού στα χέρια των Ελλήνων υποψήφιων, κάνοντας το έλλειμμα των 6 χιλιομέτρων να δείχνει πολύ μικρότερο. Ίσως, τα σφιχτά όρια που τέθηκαν για το 2007 να είναι μια απόπειρα αποτροπής των χιλιάδων Γάλλων (κυρίως) δρομέων, που έσπευδαν σε ρυθμούς μαζικής υστερίας να δηλώσουν συμμετοχή τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το 2006 οι διοργανωτές δέχτηκαν 7000 αιτήσεις συμμετοχής, έναν απίστευτο αριθμό, αν υπολογίσει κανείς τη δυσκολία του αγώνα. Είναι πολύ πιθανόν, περιπτώσεις αθλητών από μακρινές χώρες, όπως η Ελλάδα, να εξεταστούν με ελαστικότητα όσον αφορά τα όρια. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο ότι τα 44 χιλιόμετρα του ΟΜ ισοδυναμούν με 50 –ο δείκτης ανάβασης στον ΟΜ είναι 72 και στο UTMB μόλις 55. Ειδικά μάλιστα για αθλητές που πέτυχαν καλές επιδόσεις στον ΟΜ, τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Ένας αθλητής με επίδοση μέχρι 8 ώρες στον ΟΜ μπορεί να θεωρηθεί αξιόμαχος για τα δεδομένα του UTMB, έτσι όπως διαμορφώνονται μετά τους περιορισμούς που μπαίνουν από φέτος εκεί. Η διοργάνωση του ΟΜ είναι αποφασισμένη να στηρίξει τέτοιες περιπτώσεις αθλητών, με επίσημα διαβήματα προς τους συναδέλφους τους του UTMB. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση, είναι όμως μια κίνηση αλληλεγγύης προς το κοινό που τόσο στήριξε τη διοργάνωση του ΟΜ. Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την ξένη πραγματικότητα, πρέπει να επισημάνουμε την αυστηρότητα και σοβαρότητα των αθλητικών διοργανώσεων στο εξωτερικό, που καθόλου δεν μοιάζει με τη χαλαρότητα των αντίστοιχων ελληνικών. Κατά τα λοιπά, οι κανονισμοί είναι λίγο-πολύ οι ίδιοι στο UTMB: υποχρεωτικός εξοπλισμός, ιατρικό πιστοποιητικό, σεβασμός στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, απουσία χρηματικών επάθλων και φυσικά το όριο εγκυρότητας, που φέτος θα είναι οι 46 ώρες. Στους δευτερεύοντες κανονισμούς, βρίσκουμε τον αποκλεισμό εξαιτίας απουσίας υποχρεωτικού εξοπλισμού, τον αποκλεισμό προσώπων που συνοδεύουν τους αθλητές στη διαδρομή, την απαγόρευση υποστήριξης σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, τον περιορισμό των σταθμών υποστήριξης των αθλητών και τέλος, τη δημιουργία σταθμών-ορίων αποκλεισμού των αργών αθλητών. Το ενδιαφέρον των ανθρώπων του trail running, πανευρωπαϊκά τουλάχιστον, στρέφεται από τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του UTMB και στο πόσες ημέρες θα μείνουν ανοιχτές οι εγγραφές. Θα αποτελέσει η θέσπιση κριτηρίων κυματοθραύστη στις εγγραφές ή η διαρκώς αυξανόμενη φήμη του αγώνα διεθνώς θα ισοσταθμίσει αυτή την επιβράδυνση? Και κατά πόσο οι διοργανωτές θα αποφασίσουν να κρατήσουν το όριο των 2000 αθλητών? Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι μετά τη συμπλήρωση των 2000 συμμετοχών και το κλείσιμό των εγγραφών, αυτές άνοιξαν και πάλι για 500 επιπλέον θέσεις. Καθώς το 2007 βρίσκεται στην αυγή του, η τάση στο παγκόσμιο trail running ή mountain running γενικότερα, είναι ξεκάθαρα ανοδική. Και το γεγονός των εγγραφών του UTMB αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση του χώρου που στη γηραιά ήπειρο κερδίζει έδαφος με απίστευτους ρυθμούς, φαινόμενο που τη χρονιά που μας πέρασε έγινε αισθητό και στην Ελλάδα. Υπομονή λοιπόν και καλή τύχη στους Έλληνες που θα τολμήσουν φέτος το καλοκαίρι στις Άλπεις. Χρήσιμη διεύθυνση: http://www.ultratrailmb.com/page.php?page=inscription2006 Επικοινωνία με τη διοργάνωση του ΟΜ: info@olympus-marathon.com