Ξεκινούν οι εγγραφές του "ΣΚΑΪ Οlympus Marathon 2008"

Submitted by admin1 on Κυρ, 02/10/2008 - 13:25

Φέτος, ο "ΣΚΑΪ Οlympus Marathon" κλείνει πέντε χρόνια ζωής και αναμένεται να συγκεντρώσει εκτός από τους ενθουσιώδεις φίλους των αθλημάτων αντοχής και αρκετούς Έλληνες και ξένους πρωταθλητές του αθλήματος. Ο αγώνας βασίζεται στην αρχαία παράδοση, σύμφωνα με την οποία κάθε καλοκαίρι οι πιστοί πραγματοποιούσαν μια ιερή πορεία από τη λατρευτική πόλη του Δίου μέχρι τις κορυφές του βουνού για να προσφέρουν τιμές στον πατέρα των θεών, τον Δία. Οι σημερινοί "πιστοί" του αθλητισμού ακολουθούν τα ίχνη αυτής της πορείας, διανύοντας 44 χιλιόμετρα μονοπατιών.

Ο αγώνας ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου και αφού ανηφορίσει μέχρι τις ψηλότερες κορυφές του βουνού, σε υψόμετρο 2800 μέτρων, κατηφορίζει και πάλι στους πρόποδες του βουνού για να τερματίσει στο Λιτόχωρο.

Ο "ΣΚΑΪ Οlympus Marathon" είναι ένας από τους δυσκολότερους αγώνες του είδους του διεθνώς, καθώς οι απότομες κλίσεις αλλά και το κακοτράχαλο έδαφος είναι ιδιαίτερα ακραία. Πέρυσι, από τους 385 αθλητές που ξεκίνησαν τον αγώνα, τερμάτισαν οι 320, αντιμετωπίζοντας τις αφόρητες συνθήκες ζέστης που είχε προκαλέσει ο ξαφνικός καύσωνας εκείνων των ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ψηλότερο τμήμα της διαδρομής, οι αθλητές έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τον αραιότερο αέρα και τμήματα χιονισμένου εδάφους που παραμένει εκεί από το χειμώνα.

Το ρεκόρ του αγώνα κρατά από το 2006 ο Μετσοβίτης πρωταθλητής Νίκος Καλοφύρης, με 4 ώρες και 56 λεπτά. Στον αγώνα συμμετέχουν και γυναίκες, που καλύπτουν συνήθως το 5% των συμμετοχών. Ο γηραιότερος αθλητής που τερμάτισε μέχρι σήμερα τον αγώνα είναι 72 ετών ενώ δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε αθλητές νεότερους των 18 ετών.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του αγώνα, από φέτος το χρονικό όριο για τον τερματισμό μειώθηκε από τις 12 ώρες στις 10 ενώ για να συμμετάσχει κανείς θα πρέπει να έχει προηγούμενη εμπειρία από παρόμοιους αγώνες. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της δυσκολίας αρκεί να σημειωθεί ότι οι πεζοπόροι χρειάζονται 2-3 μέρες για να διανύσουν αυτή τη διαδρομή. Έτσι, ο "ΣΚΑΪ Οlympus Marathon" γίνεται ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για τους λάτρεις των αθλημάτων αντοχής και περιπέτειας.

Από τις φετινές συμμετοχές ξεχωρίζουν ήδη δύο καλεσμένοι της διοργάνωσης, o Ελβετός Κριστόφ Ζακερό (αγωνίστηκε στον ΟΜ και το 2006), ο Νεπαλέζος Ντάουα Σέρπα και η Γαλλίδα Κορίν Φάβρ, παγκόσμιοι πρωταθλητές και οι τρεις, με διακρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Ο ΣΚΑΪ είναι πάντα δίπλα στα μεγάλα γεγονότα που αφορούν το περιβάλλον και βρίσκεται δίπλα στον OLYMPUS MARATHON και το 2008, αναδεικνύοντας τη σημασία της παγκόσμιας ιστορίας του Ολύμπου και την αξία της ανθρώπινης προσπάθειας και της αρμονικής συνύπαρξής του με τη φύση.