Ο Olympus Marathon (και επίσημα) στη λίστα των αγώνων-κριτηρίων του UTMB

Submitted by admin1 on Δευ, 04/14/2008 - 22:49

Η βαθμολόγηση των αγώνων αλλά και ο νέος τρόπος εγγραφής που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Σαμονί, έφερε τον Olympus Marathon και τυπικά στον κατάλογο αγώνων-κριτηρίων του UTMB (μέχρι τώρα μόνο αγώνες με μήκος πάνω από 50χλμ είχαν παρουσία), γεγονός που ενισχύει την ελληνική διοργάνωση, κάνοντάς την ακόμα πιο γνωστή στο διαρκώς αυξανόμενο ευρωπαϊκό κοινό των αγώνων ορεινού τρεξίματος. Να σημειωθεί ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται πάνω από 300 αγώνες από 42 χώρες, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει βέβαια η Γαλλία. Η Ελλάδα φιλοξενείται εκτός από τον ΟΜ και με το VFT.

Εκείνο που δεν αλλάζει το 2009 είναι ο υπολογισμός των αγώνων “trail” ως μοναδικών κριτηρίων συμμετοχής, που σύμφωνα με την ανακοίνωση καθορίζονται ως «…footrace (αμετάφραστο), σε ένα ή αρκετά στάδια, cross-country, σε ημιαυτονομία, περιλαμβάνοντας μια σημαντική θετική υψομετρική διαφορά… Αγώνες ασφάλτου, τρίαθλα, multisport raids, αγώνες προσανατολισμού, δεν αποτελούν κριτήρια για το Ultra-Trail».

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο σύστημα, το οποίο βαθμολογεί τους αγώνες trail, δίδονται σε κάθε αγώνα από 1 μέχρι 4 βαθμούς, ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που προκύπτει από έναν συνδυασμό απόστασης και θετικής υψομετρικής διαφοράς. Συγκεκριμένα, στο μήκος του αγώνα προστίθενται τα δύο πρώτα ψηφία της (θετικής) υψομετρικής διαφοράς και έτσι προκύπτει ένας αριθμός, που αποτελεί και το σκορ του κάθε αγώνα, δίνοντάς του από 1 έως 4 βαθμούς. Για παράδειγμα ο ΟΜ έχει μήκος 44km και θετική υψομετρική διαφορά 3200 μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι 44+32=76. Οι αγώνες που συγκεντρώνουν 65-89 πόντους βαθμολογούνται με 1, οι αγώνες με 90-129 παίρνουν 2 βαθμούς, 130-179 στους 3 βαθμούς και τέλος 180 και πέρα στους 4 βαθμούς. Το VFT, ο έτερος ελληνικός αγώνας βουνού που φιγουράρει στον κατάλογο κριτηρίων του UTMB, βαθμολογήθηκε με 3 βαθμούς (100+30=130).

Από το 2009 λοιπόν, κάποιος αθλητής για να δικαιούται να συμμετάσχει στο UTMB θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 4 βαθμούς στα 2 τελευταία χρόνια. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο νέος αυτός κανονισμός αντικαθιστά με επιτυχία τον παλιό (δικαίωμα συμμετοχής με 1 αγώνα >80km ή με 2 αγώνες >50km), που δεν μπορούσε να καλύψει με επαρκή ακρίβεια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων.

Πέρα από την καινοτομία της βαθμολόγησης των αγώνων, το UTMB εξήγγειλε και την αλλαγή στον τρόπο υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής. Έτσι λοιπόν, στο τέλος του 2008 θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα αρκετών ημερών όπου οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια θα μπορούν να υποβάλλουν χωρίς άγχος και πίεση χρόνου τις αιτήσεις τους, που στο τέλος αυτής της περιόδου (αρχές Ιανουαρίου) θα μπουν σε κλήρωση για να αναδειχτούν οι συμμετέχοντες. Υπάρχει ωστόσο ένα σημείο που δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια: θα βρίσκονται όλοι οι αιτούντες στην κλήρωση? Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι όσοι αθλητές έχουν πραγματοποιήσει δύο (2) αγώνες κριτήρια (που συμπληρώνουν τους 4 βαθμούς τουλάχιστον) μέσα στη χρονιά του 2008 θα μπορούν να παρακάμψουν τη διαδικασία της κλήρωσης και να εγγράφονται απευθείας! Στο τέλος αυτής της πρότασης αναφέρεται ότι ο κανονισμός αυτός πρόκειται να αλλάζει κάθε χρόνο. Σημαντική αν και αμφιλεγόμενης αξίας καινοτομία, αποτελεί και η δυνατότητα πλέον ομαδικής εγγραφής (γκρουπ), των οποίων ο μέγιστος αριθμός θα μπορεί να φτάνει τους 12 αθλητές. Τα γκρουπ θα μπουν σε δύο κληρωτίδες (μία για τις γαλλικές ομάδες και μία για εκείνες από τον υπόλοιπο κόσμο) και έτσι θα επιλεγούν οι τυχερές ομάδες με τα μέλη τους.

Γενικά, η διοργάνωση του UTMB βρίσκεται σε δύσκολη θέση από φέτος, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τους χιλιάδες trail runners ανά τον κόσμο που επιθυμούν να πάρουν μέρος στον διάσημο αυτό αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι και το απολογητικό ύφος των διοργανωτών στην ανακοίνωση των αλλαγών στις εγγραφές, στις 7/2: «…Δεν πετάμε από χαρά έχοντας δει το πώς γέμισαν μέσα σε λίγα λεπτά οι εγγραφές. Είναι πιθανώς ένα ρεκόρ, αλλά έχει μια πικρή γεύση για όλους εκείνους που δεν μπόρεσαν να βρουν μια θέση…» Η ανάπτυξη ενός πολύπλοκου και αξιοκρατικού μηχανισμού επιλογής τους είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη σε μεγάλο βαθμό, θα οδηγήσει όμως εκ των πραγμάτων στη δημιουργία μιας ελίτ κοινότητας αθλητών, κάτι που είναι αναπόφευκτο σε δημοφιλείς αγώνες βουνού, όπου οι οργανωτικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες.

Η Οργανωτική Επιτροπή του ΟΜ εκφράζει την ικανοποίησή της για την είσοδο του αγώνα στον κατάλογο αγώνων-κριτηρίων του UTMB, πιστεύοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει στην αναβάθμισή του διεθνώς. Δηλώνει δε ότι θα εργαστεί συστηματικά στην κατεύθυνση της τεχνικής και αγωνιστικής του αρτιότητας ώστε να κατέχει επάξια αυτή τη θέση και να αποτελεί ένα διεθνές αθλητικό γεγονός με κύρος και αξιοπιστία.

Δείτε τον κατάλογο με τους αγώνες-κριτήρια του UTMB