Συμβουλές για όσους πάρουν μέρος στο "Χειμωνιάτικο Ενιπέα"

Submitted by admin1 on Πέμ, 12/07/2006 - 11:31

1. Δώστε προσοχή στο ρουχισμό και στην υπόδησή σας. Μην ξεκινάτε τον αγώνα φορώντας πολλά ή βαριά ρούχα, δεδομένου ότι θα είστε σε διαρκή κίνηση. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με καλή σόλα και κρατήματα είναι το ιδανικό για κάποιον που σκοπεύει να αγωνιστεί. Προτιμήστε να έχετε ένα λεπτό αντιανεμικό μπουφάν τυλιγμένο στη μέση σας ή εφόσον μεταφέρετε μικρό σακίδιο τοποθετήστε το εκεί. Αν η θερμοκρασία στην εκκίνηση είναι κοντά στο μηδέν, τότε φορέστε κάτι περισσότερο και σ αυτή την περίπτωση προστατέψτε κεφάλι, αυτιά και χέρια, φορώντας σκούφο και γάντια.

2. Έχετε μαζί σας ένα μικρό σακίδιο πλάτης, εφόσον δεν σκοπεύετε να πρωταγωνιστήσετε στον αγώνα και σας ενδιαφέρει μόνο η εμπειρία της συμμετοχής. Εκτός από το μπουφάν, θα χρειαστεί να μεταφέρετε στερεή και υγρή τροφή σε ποσότητες που εσείς θα αποφασίσετε, αφού στη διάρκεια του αγώνα που θα ξεπερνά τις 4 ώρες περίπου, θα υπάρχει μερική μόνο υποστήριξη από την πλευρά της διοργάνωσης. Βάλτε στο σακίδιο ένα ελάχιστο φαρμακείο: ελαστικό επίδεσμό, αιμοστατικό σπρέι, τσιρότο.

3. Εκτιμήστε όσο πιο σωστά μπορείτε τις δυνάμεις σας. Η διαδρομή του αγώνα είναι “out and back” δηλαδή «μπρος-πίσω». Φτάνοντας στα Πριόνια (μέσο διαδρομής) έχετε να διανύσετε άλλη τόση απόσταση επιστρέφοντας. Σε χρόνο υπολογίζοντας, το πρώτο μισό (ανάβαση) θα απαιτήσει το 50-60% του συνολικού χρόνου της προσπάθειάς σας, με την προϋπόθεση πάντα ότι έχετε αποθέματα δυνάμεων και δεν σας εξάντλησε η μέχρι τη μέση προσπάθεια. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί η επιστροφή να σας πάρει τόσο χρόνο όσο και η ανάβαση. Προσοχή: Η επιστροφή (κατάβαση) κρύβει ανήφορους!

4. Η επίδοση του πρώτου αθλητή κυμαίνεται περίπου στις 2:30 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ένας καλός αθλητής χρειάζεται 3 ώρες, ένας μέτριος περισσότερες από 4 ενώ ένας αρχάριος με μέτρια φυσική κατάσταση, ίσως και περισσότερο από 5. Μην ακολουθείτε τους πρώτους αθλητές μετά την εκκίνηση, είναι βέβαιο ότι εφόσον είστε μέτριος σίγουρα θα σας στοιχίσει αυτή η τακτική, με μεγάλη πιθανότητα να εγκαταλείψετε. Κάντε οικονομία δυνάμεων στο ξεκίνημα καθώς στο ξεκίνημα (2ο-5ο χιλιόμετρο) υπάρχει μεγάλο ανηφορικό τμήμα.

5. Όταν κάποιος θέλει να σας προσπεράσει και σας ειδοποιήσει γι αυτό, κάντε στην άκρη (την εσωτερική, αυτή προς την πλαγιά) και δώστε του το χώρο που χρειάζεται. Μπορεί λίγο πιο πέρα να χρειαστεί να κάνει κάποιος άλλος το ίδιο για εσάς. Το μονοπάτι γενικά είναι στενό και δεν υπάρχει η δυνατότητα να κινούνται δύο άνθρωποι παράλληλα πάνω του.

6. Όταν κάποια στιγμή θα αρχίσετε να διασταυρώνεστε με τους αθλητές που θα επιστρέφουν από το πρώτο μισό, βοηθήστε τους κάνοντας στην άκρη και πάλι. Δεν είστε υποχρεωμένοι για κάτι τέτοιο, όμως εκτιμήστε το γεγονός ότι εκείνοι βρίσκονται σε ένταση προσπαθώντας να πετύχουν μια γρήγορη επίδοση. Το να τους ενθαρρύνετε μάλιστα, λέγοντάς τους μια κουβέντα εμψύχωσης είναι ότι χρειάζονται για να συνεχίσουν τη δύσκολη προσπάθειά τους.

7. Βλέπετε τακτικά μπροστά σας για να ελέγχετε τη σηματοδότηση, αν και η συνεχής παρουσία άλλων αθλητών που κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις ακυρώνει στην ουσία την ανάγκη σηματοδότησης. Υπάρχουν ίχνη πορτοκαλί φωσφορούχου σπρέι και σπανιότερα, ‘ταινία έργου’ με άσπρο-κόκκινες ρίγες, όπως και πινακίδες κατεύθυνσης με το λογότυπο Olympus Marathon.

8. Προσέξτε τα επικίνδυνα τμήματα της διαδρομής. Όταν το μονοπάτι σε δύο περιπτώσεις στο πρώτο μισό ανηφορίζει απότομα κάνοντας ζιγκ-ζαγκ (τα γνωστά ‘καγκέλια’ στη γλώσσα των πεζοπόρων), τότε ο κίνδυνος τραυματισμού από πτώση βράχων που θα προκαλέσει κάποιος απρόσεκτος αθλητής ψηλότερα είναι αρκετά πιθανός. Οι αθλητές που κινούνται χαμηλότερα στο μονοπάτι βρίσκονται εκτεθιμένοι από πτώση μιας μικρής η μεγαλύτερης πέτρας που θα φύγει από σημείο που βρίσκεται πιο πάνω από αυτούς. Εννοείται ότι ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και στο δεύτερο μισό, όταν τα ίδια σημεία της διαδρομής τα περνάτε κατηφορίζοντας.

9. Στη διαδρομή μέχρι τη μέση του αγώνα (Πριόνια) υπάρχουν επτά ξύλινες γέφυρες τις οποίες θα περάσετε. Οι περισσότερες από αυτές γλιστρούν από λίγο μέχρι πάρα πολύ. Αυτό θα σας εκθέσει στον κίνδυνο πτώσης, ακίνδυνης μεν αφού είστε προστατευμένοι από τα ξύλινα προστατευτικά κάγκελα που υπάρχουν, επικίνδυνης δε, με την έννοια κάποιου κτυπήματος ή διαστρέμματος καθώς θα πέσετε στο ξύλινο δάπεδο τους. Η πλέον επικίνδυνη από τις επτά είναι η πρώτη που θα συναντήσετε, στην τοποθεσία ‘Καστάνα’. Όσο πιο μαύρο είναι το χρώμα των σανιδιών μιας γέφυρας, τόσο περισσότερο ολισθηρή είναι αυτή. Κρατηθείτε από το παραπέτο και περάστε σιγά-σιγά. Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να περάσετε με ασφάλεια.

10. Μην ρίχνετε σκουπίδια στη διαδρομή! Το βουνό μας προσφέρει την χαρά να απολαμβάνουμε την ομορφιά του, ας μην προκαλούμε την ασχήμια. Κρατείστε την άδεια συσκευασία από το τζελ, τη σοκολάτα -ή οτιδήποτε άλλο είναι αυτό- μαζί σας. Βάλτε την στο σακίδιό σας ή σε κάποια τσέπη και πετάξτε την εκεί που θα βρείτε κάδο απορριμμάτων (Πριόνια, Λιτόχωρο) ή στο σταθμό της Καστάνας. Αν δεν σας κάνει κόπο, μαζέψτε ένα περιτύλιγμα που κάποιος άλλος πέταξε πιο πριν μέσα στο μονοπάτι. Θα προσφέρετε χρήσιμο έργο. Αφήστε στο μονοπάτι μόνο τις πατημασιές σας.

11. Στο χώρο του τερματισμού στο Πάρκο του Λιτοχώρου δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις αποδυτηρίων. Θα υπάρχει ωστόσο με ευθύνη της διοργάνωσης η δυνατότητα μεταφοράς των αθλητών που επιθυμούν στο γήπεδο του Λιτοχώρου για ζεστό ντους.

12. Η Γραμματεία θα λειτουργήσει για εγγραφές στο χώρο της εκκίνησης/τερματισμού από τις 8:00 το πρωί μέχρι λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση (στις 10:45). Στις 10:50 θα γίνει μικρή τεχνική ενημέρωση των αθλητών στο χώρο της εκκίνησης.

13. Την παραμονή του αγώνα και την ημέρα του αγώνα, θα λειτουργήσει το OM-Shop "ζωντανά", στους χώρους υποδοχής/γραμματείας, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προμηθευτούν αναμνηστικά προϊόντα (μπλουζάκια, DVD κλπ).